Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2016 La mostra 'El Barraquisme a Tarragona' es trasllada a l'Espai Turisme

La mostra 'El Barraquisme a Tarragona' es trasllada a l'Espai Turisme

La mostra 'El Barraquisme a Tarragona' es trasllada a l'Espai Turisme

Reflexa la vida a Tarragona a inicis dels anys seixanta. Es podrà visitar fins el 18 de desembre
La mostra 'El Barraquisme a Tarragona' es trasllada a l'Espai Turisme Nucli de barraques al Polígon Entrevies, any 1967. Foto Vallvé. Centre d'Imatges de Tarragona / L'Arxiu
15/11/2016

L'exposició El Barraquisme a Tarragona, fa cinquanta anys, que es trasllada des de les dependències de l’Arxiu a l'Espai Turisme. Aquesta mostra reflexa la vida a Tarragona a inicis dels anys seixanta, quan  la industrialització va registrar un canvi revolucionari amb l'assentament de diferents empreses del sector químic als polígons d’Entrevies o Francolí. El sector turístic, paral·lelament, també va iniciar el seu desenvolupament i va contribuir fortament al creixement de l’economia local, tant pel que fa a les construccions d'habitatges turístics com per a la demanda de serveis.  I tot plegat va provocar l’arribada massiva de població, amb la incapacitació de la ciutat per créixer al mateix ritme. La manca de serveis bàsics i la impossibilitat de trobar un habitatge mínimament digne i assequible va desencadenar amb el que avui dia coneixem com a barraquisme. Urbanísticament, els nuclis de barraques es van situar en zones perifèriques allunyades del casc urbà i amb una absència absoluta de serveis.

L'any 1964, un cens realitzat per l'Ajuntament de Tarragona registrava l'existència de 404 barraques, agrupades en 10 nuclis, en les quals hi vivien 1.894 persones, és a dir, el 3,64% de la població i, aproximadament, el 20% dels immigrants arribats entre 1960 i 1964. Les barraques eren de dimensions molt reduïdes, generalment d’un sol espai i construïdes pels seus residents amb materials barats o aprofitant deixalles, bàsicament totxo, fusta o canyes.

La gran majoria dels nouvinguts procedien d’Andalusia, eren 1.240 immigrants i representaven el 65,4% del total. Principalment, eren originaris de zones rurals de les províncies de Córdoba i Jaén. Atesa l’escassa formació dels immigrants, en bona part jornalers del món rural, la gran majoria, un 77%, declarava que treballaven com a peons. És a dir, treballs no qualificats situats a la base de l’escala laboral.  L’oferta de treball pels homes sorgirà principalment de l’àmbit portuari i ferroviari, així com d'algunes indústries químiques. Les dones, a més a més del servei domèstic, trobaran feina com a operàries en algunes fàbriques. El barraquisme es mantindrà durant la segona meitat dels anys seixanta i no desapareixerà fins a inicis dels anys setanta.

La mostra es podrà visitar fins al 18 de desembre. L’horari de visites serà, entre setmana de 10 a 14 h i 15-17h; dissabtes de 10 a 14 h i de 15 a 19 h i diumenges i festius de 10 a 14h.

> Més informació sobre El Barraquisme a Tarragona, fa cinquanta anys

Segells de reconeixement d'administració oberta