Esteu aquí: Inici Patrimoni Arxiu municipal Notícies Notícies 2014 L'Arxiu i l'Hemeroteca s'obren a la ciutadania en el nou equipament de la Tabacalera

L'Arxiu i l'Hemeroteca s'obren a la ciutadania en el nou equipament de la Tabacalera

L'Arxiu i l'Hemeroteca s'obren a la ciutadania en el nou equipament de la Tabacalera

L’any 2013 ha significat l’obertura a la ciutat d’aquest nou espai cultural que conserva, gestiona, centralitza i difon 36 fons i col·leccions documentals, més d’un milió de fotografies, 3.500 plànols i cartells, prop de 15.000 llibres i més de 400 capçaleres de publicacions periòdiques.
L'Arxiu i l'Hemeroteca s'obren a la ciutadania en el nou equipament de la Tabacalera La regidora de Patrimoni, Carme Crespo, acompanyada de Jordi Piqué, director de l'Arxiu, i Elena Virgili, directora de la Biblioteca-Hemeroteca municipals
17/03/2014

Després del primer any de funcionament del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal a la seva nova ubicació al Magatzem número 2 de l'Espai Tabacalera i des de l’octubre passat, la incorporació de la Biblioteca-Hemeroteca Municipal; ara és un bon moment per fer una primera avaluació del que ha representat aquest servei de gestió de la documentació i de la informació.

L’any 2013 ha significat l’obertura a la ciutat d’aquest nou espai cultural que conserva, gestiona, centralitza i difon 36 fons i col·leccions documentals, més d’un milió de fotografies, 3.500 plànols i cartells, prop de 15.000 llibres i més de 400 capçaleres de publicacions periòdiques.

L’Arxiu en xifres

En relació als serveis que s’ofereixen als ciutadans, durant l’any 2013, s’han registrat més de 700 usuaris a la sala de consulta, s’han atès 1.674 peticions d’informació de forma no presencial mitjançant el correu postal, el telèfon o el correu electrònic, s’han servit 44 sol·licituds de recerca i cessió de 318 fotografies i es comptabilitzen 40.574 visites a les quatre seccions web que s’administren des del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal.

Des de l’Arxiu també es gestiona la documentació administrativa generada o rebuda actualment per l’Ajuntament de Tarragona. En aquest sentit, s’han servit 4.800 documents que els departaments municipals necessiten per a la tramitació dels expedients que afecten als ciutadans, s’han ingressat prop de 1.800 caixes d’arxiu als dipòsits documentals procedents de les oficines municipals i s’ha eliminat i reconvertit en pasta 23 tones de paper.

Difusió i divulgació

Aquest servei s'ha convertit doncs, no només en un punt de referència dels diferents investigadors que han vingut a consultar documentació, sinó que s'ha apropat al ciutadà mitjançant diferents visites guiades al nou espai, amb un total de 230 visitants. En la mateixa línia, s'ha acollit a més de 700 persones que han assistit als diferents esdeveniments celebrats a la sala d’actes (conferències, cursos, presentacions de publicacions, projecció d’audiovisuals...), així com prop de 1.500 visites a les exposicions o mostres documentals de l’espai expositiu.

I així mateix, a banda de les dues exposicions de producció pròpia: Tarragona sota les bombes i La Fàbrica de Tabacs de Tarragona: la Tabacalera. L’Arxiu també ha participat en set exposicions més celebrades en diferents indrets de la ciutat. D’altra banda, durant el passat 2013 també s’han produït tres audiovisuals: La fàbrica de Tabacs de Tarragona: la Tabacalera; El fons fotogràfic Chinchilla i La recuperació de les imatges de la primera televisió municipal (1985-1986), aquest últim ha estat un projecte presentat a l’Observatori d’Arxius i Televisions Locals de Catalunya celebrat a Girona. També s’ha participat en altres projectes audiovisuals com Tarragona sota les bombes o Recordant Poetes.

Nous fons

Pel que fa als nous fons ingressats durant l’any a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona, entre d’altres, cal assenyalar, entre d’altres, els fons documentals de la Comunitat de Regants de Tarragona (1845-1966), del Grup Escènic Atenea (1961-2011), del Col·legi Oficial de Decoradors i Dissenyadors d’Interiors de Tarragona (1979-2005).

Per la seva part, el Centre d’Imatges de Tarragona ha ingressat prop de tres-centes mil d’imatges del fons fotogràfic Chinchilla, així com 4.670 imatges de 9 col·leccions particulars que contenen prop 401 plaques de vidre amb fotografies d’inicis del segle XX.

La Biblioteca Hemeroteca ha rebut els fons locals de les biblioteques d’ Enric Baixeras Sastre, de Josep M. Recasens i Comes i Josep M. Rosselló; que se sumen a l’important fons del que ja disposa aquest equipament.

I finalment i com a més destacable, ja en aquest 2014, el passat 15 de febrer l’Ajuntament va recuperar la documentació que havia estat dipositada a l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona amb motiu de la Guerra Civil. El gruix de la documentació històrica configura més de mil exemplars entre volums d’actes municipals dels segles XIV a XVIII; sèries d’economia i hisenda del sXIV al XIX; volums de Miquelets i Milícies Urbanes (SXVIII-XIX); col·leccions de pergamins, etc… entre d’altres.

Veure audiovisual resum de les diferents activitats que s'han celebrat a L'Arxiu

MEMÒRIA 2013 (PDF)

Segells de reconeixement d'administració oberta