Diverses entitats de la ciutat presenten el programa '1811. Tarragona assetjada'
Dijous 27 de gener, la tinenta d’alcalde de Patrimoni, Rosa Rossell, ha presentat el programa 1811.Tarragona assetjada per commemorar el Bicentenari del setge de Tarragona durant la Guerra del Francès (1811-2011). Els actes, que es desenvoluparan durant l’any 2011, serveixen per donar a conèixer i difondre el que va succeir l’any 1811, ara fa 200 anys i engloba 4 exposicions, 8 publicacions, un curs d’estiu de la Universitat Rovira i Virgili, 11 conferències, una jornada i dos activitats pedagògiques, 1 audiovisual, 3 rutes històriques, la inauguració d’un centre d’interpretació, dos activitats de reconstrucció històrica i una desfilada popular.
Aquesta programació, que s’allargarà fins el mes de gener de 2012, s’ha coordinat des de la Conselleria de Patrimoni, amb la col·laboració d’altres departaments de l’Ajuntament i d’altres organismes i entitats de la ciutat.
Segons la tinent d’alcalde aquesta programació és “útil i necessària si té com a objectiu difondre la nostra història comuna i serveix per a rebutjar la irracionalitat i la crueltat de les guerres, així com per a reivindicar en el present i en el futur la convivència en pau entre els homes”.
D’altra banda, també ha reiterat que “és convenient i positiu que tant el dramatisme i el sofriment que patiren els tarragonins durant la guerra, com l’esperit de reconstrucció i redreçament dels ciutadans de la Tarragona del segle XIX, tinguin una especial significació en la memòria col·lectiva d’avui en dia”.
Antecedents històrics
L’any 1809 capitulava Girona, un any més tard Lleida i Tortosa a inicis de 1811. Tarragona, que havia esdevingut la capital del Principat, era assetjada per l’exèrcit napoleònic des dels primers dies del mes de maig de 1811 fins el dia 28 de juny. Les conseqüències dels 56 dies de setge, el saqueig posterior i l’ocupació durant més de dos anys foren catastròfiques per a la ciutat i els seus habitants. L’any 1813 Tarragona era un munt de ruïnes i estava gairebé deshabitada. Ens els anys posteriors a la retirada napoleònica, amb un esforç gegantí, els tarragonins varen fer renéixer la ciutat de les cendres, però no serà fins a cinquanta anys després del setge quan es començarà a recuperar una certa normalitat social i econòmica.
Tot el seguiment de la programació es pot consultar al web.
1811. Tarragona assetjada ha comptat amb la participació de:
- Ajuntament de Tarragona
- Conselleria de Patrimoni
- Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona
- Museu d’Història de Tarragona
- Biblioteca Hemeroteca Municipal
- Conselleria d’Ensenyament
- Palau Firal i de Congressos
- Associació Setge de Tarragona 1811
- Autoritat Portuària de Tarragona
- Arxiu del Port de Tarragona
- Museu del Port de Tarragona
- Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver
- Consell Comarcal del Tarragonès
- Diputació de Tarragona
- Museu d’Art Modern de Tarragona
- Fundació “la Caixa”
- Fundació Caixa Tarragona
- Fundació Privada Mútua Catalana
- Generalitat de Catalunya
- Arxiu Històric de Tarragona
- Biblioteca Pública de Tarragona
- Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona
- Universitat Rovira i Virgili
- Departament d’Història i d’Història de l’Art
- Institut de Ciències de l’Educació