Carilló del Mercat / El Mercat Central

PL CORSINI 9 CP: 43001

Descripció

El Mercat Central és un edifici centenari projectat per l'arquitecte municipal Josep M. Pujol de Barberà i inaugurat l'any 1915. De considerables dimensions, fou un dels equipaments que l'Ajuntament va instal·lar al nou Eixample per oferir confort a la ciutat que hi creixia, després de l'enderroc de les muralles.
Cal fer constar que, com demostren les imatges de l'època, el Mercat es construí en un espai pràcticament buit d'edificacions. Només urbanitzat amb l'obertura dels carrers, excavats gràcies a la col·laboració amb el Port.
L'actuació de l'Ajuntament del moment va ser molt ambiciosa. Va ser l'al·licient perquè els particulars confiessin en el nou eixample, cosa perfectament visible en els edificis tardo-modernistes del voltant, consolidant el creixement de la ciutat vers Ponent.

Es va restaurar i ampliar amb un programa ambiciós (soterrani amb supermercat més dues plantes d'aparcament). Les obres, que duraren, amb algunes aturades, quasi deu anys, es van acabar l'any 2017 (arquitecte, Jesús Molina; enginyer, Rafael Cabré).
El 21 de novembre de l'any 2018 es va estrenar el Carilló. Sota l'esfera analògica del rellotge, puntualment cada dia a les 12 i a les 18 hores, s'obren les portes i desfilen, tot girant, alguns dels personatges del seguici: el nano Capità, que representa l'alcalde Joan Cabeza (1857-59), l'Àliga, la Geganta Vella, el Gegant, la Negrita i el Lleó, amb música del pas-doble Amparito Roca, que ha esdevingut l'himne de les festes de Santa Tecla a la ciutat. De fet, ho és des de la represa dels seguicis, en els anys vuitanta del s. XX; en els anys cinquanta i seixanta, els gegants ballaven amb una cançó francesa: La PetiteMarie.

Les escultures les va modelar l'artista joier de Tarragona Joan Serramià. El Carilló és obra de l'especialista Cándido Valverde, de Moraleja de Enmedio (Madrid). La maquinària es controla per una consola digital que permet canviar músiques i ritmes de les figures.

Descripció imatges:

  • Imatge 1: Una diminuta parada supervivent del mercat original, recuperada en la restauració de 2017
  • Imatge 2: El carilló a les 12 h; es veuen el Nano Capità i el Lleó
  • Imatges 3 i 4: Detall de les cobertes de ceràmiques de colors i interior de la coberta, després de la restauració de 2017

Nova cerca
Segells de reconeixement d'administració oberta