Casa Canals

C GRANADA 11 CP: 43003

Descripció

Gran edifici que recolza, com els confrontants dels carrers Granada i Portella, a l'antiga muralla romana. A finals del s. XVIII es va tolerar l'obertura de finestres i balcons, sempre protegits per reixes.

Amb la visita del rei Carles IV i la seva extensa família a la ciutat entre l'11 i el 15 de novembre de 1802, per revisar les obres del nou Port, i posar-hi la primera pedra, el palauet Canals i altres cases confrontants, es van convertir en allotjament reial. Els seus propietaris les van cedir sense cap compensació. I el conjunt va ser, durant uns dies, Palau Reial improvisat pel sistema expeditiu de perforar les parets mitjaneres, comunicant els habitatges. Als matins, castellers i altres balls populars feien les seves exhibicions davant la muralla, perquè els reials hostes les poguessin veure.
En la seva versió actual, la Casa Canals és dels anys 40 del s. XIX, projecte del mestre d'obres Tomàs Rosales. Els exteriors són molt senzills: la facana de la muralla no permet gaires ornamentacions; la del carrer Granada, és de disseny clàssic molt contingut. Els interiors són més interessants, sobretot la sala noble, ben decorada amb pilastres a les parets, floritures damunt les portes, i un bon conjunt d'aranyes de cristall.

Era costum de la casa deixar llums encesos i obertes les cortines del saló per Setmana Santa. D'aquesta manera, qui anava als nombrosos oficis de la Catedral i altres esglésies, o a veure les processons, podia participar de la riquesa de la decoració.

L'Ajuntament la va adquirir als darrers Canals a finals dels anys 80 del s. XX. Va passar per un procés de restauració tempestuós, (es va portar a judici a alguns dels tècnics que hi van intervenir). Avui és lloc d'exposicions molt especials, a les golfes i a la planta baixa; reservant-se la gran sala per actes protocol·laris, musicals i conferències de petit format. L'acústica és excel·lent.

Descripció imatge:

  • Imatge: Concert de la Coral tarragonina In Crescendo (director: Eduard Pàmies), a la sala noble de la Casa Canals. Data: 10 de desembre de 2018



Nova cerca
Segells de reconeixement d'administració oberta