Camp de Mart

AV CATALUNYA 1 CP: 43002

Descripció

El nom del que ara ha esdevingut un parc urbà té el seu origen en l'ús militar.
Quan, al segle XIX, la ciutat era plaça forta, en aquest lloc els soldats hi feien la 'instrucción', és a dir, esgotadores marxes marcant el pas, sempre amb l'amenaça del sergent instructor, llest per detectar errades i exigir-ne la correcció immediata, sota l'amenaça de greus càstigs. Les casernes, dins l'atapeïda trama urbana, no disposaven d'espais oberts en condicions.

La pressió militar devia minvar, a partir de 1868, quan Tarragona deixà de ser plaça forta. Però els militars van continuar desfilant pel Camp de Mart fins ben bé els anys de postguerra: les persones grans encara ho recorden. En disposar de la nova caserna, van passar a fer-hi les seves evolucions marcials en privat (veg. article Campus Catalunya URV) mentre que el camp passava a mans de l'Ajuntament.

Esdevingué aviat un espai de celebracions de gran format. Interessant, com a exemple, el Trofeu Armangué, la cursa de cotxes, celebrada diverses vegades a l'inici dels anys 20 del segle passat. Era un recorregut circular per carreteres tarragonines, amb sortida i arribada al Camp de Mart, on hi havia els controls i les tribunes del públic. Es van fer moltes altres actuacions: aplecs, desfilades, teatre, sempre amb muntatges provisionals.

Caldria esperar als anys 60 perquè es redactés el projecte i s'executés el teatre a l'aire lliure, a la romana. (Arquitecte, Manuel Lamich Fontanet).

El Teatre té unes dimensions justes, d'acord amb l'espai disponible. I la molt encertada decisió d'haver excavat el volum que el comprèn, per no interferir amb la muralla romana que li fa de teló de fons. Segons l'arquitecte, es va inspirar en els grans monuments grecs, sobretot Epidaure. És de fàbrica d'obra i formigó, amb revestiment de pedra mèdol i llisós. Segons la bibliografia, el projecte va ser presentat l'any 1962 a la trobada internacional de la UIA (Unión Internacional de Arquitectos) celebrada a Atenes.
A més del teatre, Lamich va projectar el parc del Camp de Mart. Amb molta cura: tant en l'ordenació, seguint grans eixos (un d'ells, el radi del Teatre), com en les materials, bàsicament murs d'obra de pedra en sec. La inauguració l'11 de juliol de 1970 va ser precipitada, restant per acabar els edificis auxiliars: camerinos, magatzems, que encara avui no s'han resolt.

La grandiloqüent carpa de tenso-estructura (1993, arquitectes StefanoBertinoCaloggiero Celeste), envoltada d'una intensa polèmica, ha permès prolongar l'ús del teatre durant la tardor i la primavera. Requerint, per la seva estabilitat, la tensió de la vela, és necessari canviar-la tan aviat com sigui possible.

El Camp de Mart segueix essent escenari de les més diverses manifestacions. Està molt ben poblat de làpides commemoratives variades (veg. article); del basament d'un monument funerari Romà, traslladat des del seu lloc original al carrer Pau Casals als anys 80; el monument a la música, escultura de Richard Wàgner, a partir d'un original de Julio Antonio; el monument a Allende (veg article); el monument al metge Dr. Ferran, descobridor de la vacuna contra el còlera, i un enorme estany, a la cota inferior.

A finals de l'any 2022, l'Escola de Lletres, conjuntament amb altres entitats cíviques, van instal·lar-hi un recorregut amb rètols que il·lustren diferents arbres i plantes, amb poemes escrits per poetesses tarragonines.

Descripció imatges:

  • Imatge 1: Maqueta de l'"Auditorium" del Camp de Mart. Arquitecte Manuel Lamich. Any 1962. AHMT
  • Imatge 2. Estany circular a la part més baixa del parc. És un dels més grans de la ciutat

Nova cerca
Segells de reconeixement d'administració oberta