Camí de l'Àngel, la columna ornamental del Mas de Miret

CAMI ÀNGEL CP: 43002

Descripció

El Camí de l'Àngel era una via important del sector de Ponent de la ciutat. Segons els diversos autors, s'iniciava a la partida del Rec Major, vora l'actual avinguda de Roma, i, seguint la direcció Nord-oest, arribava fins a la muntanya de l'Oliva (per l'actual carrer Marqués de Montoliu), on en resta el fragment més ben conservat, amb tot de tanques de diversos masos que el vorejaven. Sembla que des de l'Oliva, un brancal girava cap al Sud, connectant amb el Camí Vell de Valls i la partida de Sant Pere Sescelades, mentre que una altra branca seguia l'actual avinguda de Catalunya fins al Portal del Roser. El nom prové d'una ermita de l'Àngel Custodi, de 1720, de la qual no en queda cap resta.

El sector més proper al centre de la ciutat aplegava els masos més grans i importants, entre d'altres, el mas on l'escultor Salvador Martorell va tenir el seu taller.

La columna de pedres, d'un interessant modernisme popular, formava part del Mas de Miret, datat als inicis del s. XX (ara a la cruïlla de l'avinguda de Catalunya amb Principat d'Andorra) que el creixement urbà i les seves vies han engolit. És una peça de dimensions colossals: uns cinc metres d'altura. No formava part d'una construcció amb més columnes, sinó que era un element aïllat monumental, visible des de lluny i que caracteritzava el lloc. Segons la veu popular, assenyala l'enterrament d'un gos dels propietaris, que era molt estimat.

Descripció imatge:

  • Imatge: Columna coríntia formada per pedres preses amb morter

Nova cerca
Segells de reconeixement d'administració oberta