Baixada de la Pescateria / el Mercat de la Pescateria

PL ESPERIDIÓ 1 CP: 43003

Descripció

Talment com la de Misericòrdia, salva un important desnivell, aproximadament des de l'arena del Circ Romà fins a les grades. Abans dels vehicles a motor, havia de ser difícil de superar. Avui són ben visibles les restes romanes (veg. Capçalera del Circ Romà). Al 1867 s'inaugurà l'edifici de la Pescateria, mercat projectat per l'arquitecte Francesc Barba Masip. La sòlida construcció, de composició clàssica, totalment de pedra, es conserva en bon estat, tot i haver perdut els ornaments: el peix del frontis, altres escuts i emblemes, els fanals, les reixes de forja.
Tancat el mercat als inicis del s. XX, fou seu del Parc de Bombers municipal fins a la nova construcció del parc actual, al Polígon Francolí (1980).
Ara ho és de la colla Jove dels Castellers. Les grans obertures de la façana presenten fotografies de gran format d'alguns dels castells més grans assolits per la Colla. A la façana principal una placa de marbre recorda Jaume Tarragó i Plana, dit l'Esperidió (1857 - 1908), famós casteller que l'any 1881, per Santa Tecla, descarregà, com a segon, el primer 4 de 9 sense folre que està enregistrat.

Descripció imatge:

  • Imatge: Placa commemorativa de l'Espiridió, a la facana de l'Antiga Peixateria, actual local de la Colla Jove

Nova cerca
Segells de reconeixement d'administració oberta