Balcó del Mediterrani / Passeig de les Palmeres

PG PALMERES CP: 43003

Descripció

Limitant l'espai de la pedrera del port, tancant la Rambla vers el sud-est, Salas va dissenyar la poderosa barana, peça historicista impecable. Inicialment s'assentava damunt un banc corregut de pedra de llisós, visible encara en el primer tram, encastat al nivell del paviment actual, que transformacions posteriors van fer desaparèixer. La barana, de 1890, en va substituir una altra d'anterior molt més senzilla. L'èxit de la proposta va ser clamorós, ningú no l'ha alterat en cent vint anys llargs. L'any 1889 el mateix arquitecte va dissenyar el monument a Roger de Llúria (veg. article Rambles, Roger de Lauria).

El passeig confrontant, Passeig de les Palmeres, fou dissenyat per Monravà cinquanta anys més tard. Malgrat algunes modificacions posteriors, conserva el caràcter original, essent un complement excel·lent del final de la Rambla. (veg. Rellotge de sol del balcó). La vista, a quasi 40 m sobre el nivell del mar, és extraordinària, abastant tota la rada del port, des de la Punta de la Móra fins a la de Salou (16 km de corda), fins al Montsià els dies de mestral. La llegenda urbana que afirma que es pot veure Mallorca sembla que és falsa. En tot cas, es pot provar de veure el Puig Major, un dia de molta visibilitat, en la demora 152°, gairebé S - SE. En ser damunt el tall quasi vertical de la pedrera, la sensació d'altura és molt potent.

És habitual que dins la rada hi hagi uns quants vaixells fondejats. Esperen el moment adequat per entrar al Port, sigui perquè no hi ha lloc d'atracament en el moll on van destinats (els molls estan especialitzats segons els diferents tipus de càrrega), o bé per motius comercials (esperant variacions favorables del preu de la càrrega). Però el vent els iguala: tots posen la proa, com una immensa baliga-balaga, de cara al vent. Rebre el vent de costat o de popa faria perillar la flotabilitat del vaixell, encara que sigui un gegant de 200 m d'eslora.

En construir-se l'edifici de 20 plantes (edificio Atlántico) al final de la Rambla Nova, va sorgir la broma fàcil: 'és la més llarga del món: va del Mediterrani fins a l'Atlàntic'.

Descripció imatges:

  • Imatge 1: Barana del Balcó, on s'aprecia que les brèndoles grans i petites formen un setmanari, sis petites, una gran.
  • Imatge 2: Detall del coronament de la brèndola "Diumenge"

Nova cerca
Segells de reconeixement d'administració oberta