Apodaca, 32: Magatzem i habitatges

C APODACA 32 CP: 43004

Descripció

Com a tot el barri del Port, a partir de 1960 els magatzems obsolets del carrer Apodaca van ser substituïts per edificis d'habitatges massius.
Els principals motius del canvi d'ús van ser l'empobriment de l'economia en la postguerra, que va dificultar enormement la recuperació del teixit urbà industrial; les dificultats de circulació de la majoria dels carrers, en fer-se més i més grans els camions; i, no pas negligible, la facilitat que pels inversors immobiliaris suposava poder adquirir solars de bona capacitat, negociant amb un propietari únic, i obtenint edificis d'habitatges en sòl urbà ben acabat: xarxes de subministraments, urbanització acabada.

És molt excepcional el cas de l'edifici del carrer Apodaca, 32, que en transformar-se en habitatges va conservar la planta baixa del magatzem centenari original. La primera notícia de l'edifici es troba en un expedient (AHMT, e18/1909), on consta que la societat formada pels "hijos de Benigno López" demanen autorització per pintar el magatzem situat entre els carrers Apodaca, Barcelona i Pau, el lloc que ens ocupa. No hi ha cap mena de dubte que el magatzem que es demana repintar ho necessita prou, podem suposar que ha de tenir vora cinquanta anys d'antiguitat.

Segons la memòria popular, en la postguerra, s'hi va instal·lar el forn del pa dels militars, motiu d'enveja de les persones del barri, famolenques, que sentien l'agradable olor quan els carros anaven carregats dels apreciats xuscos cap a les casernes del centre històric.

L'any 1961, els senyors Juan i Eugenio Nadal Sangar demanen llicència per edificar 20 habitatges en una casa de quatre plantes, llicència que els és concedida.
L'arquitecte és Antoni Pujol Sevil (AHMT, e 393/1961). És interessant constatar que Pujol, no se sap si atenent el suggeriment dels propietaris, va edificar al damunt dels murs i arcs de la planta baixa, conservant-los, enderrocant només les escasses estructures que eren per damunt d'aquest nivell, aproximadament de 3 m. Van apostar per la construcció del s. XIX, i ho van encertar.

Al llarg dels darrers anys, l'edifici ha rebut una molt correcta rehabilitació. L'estructura, més que centenària, de pilars i arcs de pedra, és visible en l'actual supermercat Caprabo (2022), encara que la majoria d'arcs han estat revestits de morter i no és visible el totxo; per la seva part, els pilars de pedra van ser reforçats amb un 'encamisat' de perfils metàl·lics, que en el supermercat actual s'han revestit de plafons d'aglomerat, segon s'afirma, per donar compliment a la normativa sanitària vigent.

Descripció imatges:

  • Imatges 1 i 2: Estat actual dels arcs i els pilars de l'estructura original
  • Imatge 3: Abans de la rehabilitació, restes del rètol d'una empresa de subministrament de vaixells
  • Imatge 4: Després de la recent rehabilitació (2021) detall de la façana, on es pot observar l'interessant esbiaix dels balcons, geometria que recorda altres obres de l'arquitecte Pujol Sevil



Nova cerca
Segells de reconeixement d'administració oberta