Carrer de la Merceria

C MERCERIA CP: 43003

Descripció

El nom fa al·lusió a un seguit de carrers que vertebraven la zona comercial de la ciutat medieval, amb botigues en planta baixa o a l'aire lliure (plaça de Santiago Rusiñol, dita de les Cols; placeta dels Cabrits; plaça de l'Oli; plaça de les Peixeteries Velles). En resta el Mercat Vell (1842, refet el 1993, ara tancat de nou) i el Mercat Nou (de 1959, vegarticle). En aquest carrer s'alçava el Castell del Patriarca, destruït completament durant la Guerra del Francès.

El carrer presenta un seguit de botigues interessants, algunes de certa antiguitat, destacant la cereria 'Casa Corderet', del s. XVIII, la més antiga de la ciutat i una de les més antigues de Catalunya, fent un angle de 90° en arribar a l'actual plaça del Fòrum (que no existia a l'Edat Mitjana), seguint vers la plaça de les Peixateries. L'element de major interès són, sens dubte, les voltes d'arcs apuntats que es conserven, datats al s. XIV. La continuïtat de la zona comercial, amb parades sota els porxos, permet suposar, així ho afirmen alguns autors, que els porxos seguien sota el Castell del Patriarca, però no es van recuperar després de les voladures de la guerra.

Es troben diverses làpides romanes, possibles dedicatòries del Fòrum Provincial, encastades a les façanes dels edificis. També restes de l'immens mur que tancava la plaça de l'època imperial.

Detalls com balcons simulats en pintura, grans lloses de paviment, més una quantitat notable de làpides commemoratives i capelletes -Marededéu del Roser, Sant Pere i Andreu-, remarquen la intensa història del carrer i de les vies que hi comuniquen.

A la plaça dels Cabrits, l'any 2022 l'artista Edu Polo va pintar un mural grandiós, representant el mercat medieval a l'aire lliure.

Descripció imatge:

  • Imatge: Les voltes del carrer de la Merceria. El paviment és contemporani (arquitecte Casadevall, 1990)

Nova cerca
Segells de reconeixement d'administració oberta