Amfiteatre Romà

VIA WILIAM J. BRYANT 4 CP: 43003

Descripció

Aquest gran edifici formava part, amb el Teatre i el Circ, dels espais habituals d'espectacles de les ciutats romanes. Tàrraco, capital d'una província prou important, conserva vestigis de tots tres. L'Amfiteatre, de finals del s I, és, en comparació amb els d'altres ciutats que ens han arribat, de mida intermèdia: 130 x 102 m, amb capacitat estimada de 14.000 espectadors.

Al s. III s'hi van martiritzar el bisbe de Tarragona Fructuós i els seus diaques Auguri i Eulogi. En record seu, s'hi va construir una basílica visigòtica al s. VI, aprofitant tota mena de pedres romanes, quan l'amfiteatre feia més de cent anys que estava amortitzat. Es va envoltar d'enterraments. Les cendres dels màrtirs es van conservar a l'església de Tarragona, fins que, en moments de l'ensulsida per les invasions mahometanes als inicis del s. VIII, el bisbe Pròsper se les va emportar, en els. Actualment, són en el monestir de San Fruttuoso de Capodimonte, a la Ligúria. Però aquesta és una altra història.

Al s. XII s'hi va sobreposar un altre temple, romànic. Successius usos (convent agustinià, després trinitari, presó durant el s. XIX i inicis del s. XX) i les reformes conseqüents, anaren erosionant l'edifici, que ens ha arribat encara visible però molt desfigurat. En abandonar els presos l'edifici, el 1916, es va fer un intent de restaurar el temple, que fracassà, precipitant l'ensulsida del cimbori. S'encetà una agra polèmica, que portà l'Ajuntament, el 1923, a volar amb explosius el que quedava de la volta i el cimbori del temple medieval.

Entre molts altres detalls, es remarquen tres curiositats:

1. L'estat actual del monument es deu, en gran mesura, a la generosa aportació de la fundació Bryant, dels Estats Units, promoguda per William Bryant, filàntrop enamorat del món clàssic, que permeté  un seguit d'intervencions als anys 50 del s. XX. L'any 1995 l'Ajuntament li va dedicar el vial que hi passa a frec, unint l'estació amb la Rambla Vella / Via Augusta, sobreposant-se a les ruïnes.

2. En un dels fossars, més al Nord, es conserva una interessant pintura que és una ofrena a Nèmesi, la patrona dels gladiadors (reproducció, l'original és al museu Arqueològic).

3. Les restes del pòdium que separa l'arena de les grades, que suportaven la dedicatòria a l'emperador Heliogàbal, són la inscripció del món romà més gran de les existents avui. Que, a més, va ser esborrada, en decretar-se, mort el nefast emperador als inicis del s. III, la damnatiomemoriae. Però la descomunal empremta en permeté la lectura i interpretació per l'erudit Alföldy.

Com la resta dels monuments romans de l'antiga Tàrraco, l'Amfiteatre va ser declarat l'any 2000 Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Confrontant amb les restes, es va ordenar el Parc del Miracle, que feia d'unió entre la ciutat i el monument, acabat l'any 1956 (arquitecte: Josep M. Monravà), presidit per l'estany de la Font de les Granotes, amb tres divertides granotes que van acabar donant el nom popular al Parc (dit també de les tres ranes). Destruït per actes vandàlics i l'absoluta manca de manteniment, l'any 2010 (arquitecte: Eloi Balcells) es va inaugurar una nova ordenació, amb plantes i arbres relacionats amb la mediterrània i la romanitat, més algunes peces arqueològiques, però sense recuperar l'estany. 

Són notables les escalinates que connecten la Via Augusta amb la plaça Cardenal Arce Ochotorena, salvant aproximadament 18 m de desnivell (veg. article Col·legi del Miracle).

Descripció imatges:

  • Imatge 1: Gladiadors fent una ofrena a Nèmesi
  • Imatge 2: El Parc de Miracle l'any 1955, encara en obres en la part superior. AHMT

Nova cerca
Segells de reconeixement d'administració oberta