Tarragona s'endú el guardó a la Millor Rotonda i llueix com a amfitriona de la gala de les viles florides
Més 150 pobles i ciutats han estat avui presents a l’acte de reconeixement a la seva tasca per a la millora del verd urbà, dins el moviment Viles Florides, que promou la Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC). L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà i la consellera de Parcs i Jardins, Elvira Vidal, han sigut els grans amfitrions de la ciutat que, junt amb la presidenta de la CHOC, Mercè Martínez i la Consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, han presidit una gala del tot lluïda.
L’alcalde ha destacat la importància del verd urbà als pobles i ciutats “els Ajuntaments hem d’entendre tots aquests espais com a veritables patrimonis que cal cuidar i potenciar”. Ricomà ha afegit que “davant l’emergència climàtica, les polítiques públiques han de prioritzar la recuperació i creació de zones verdes, sobretot dins els àmbits urbans. L’aposta ha de ser menys asfalt i més zones verdes”.
A banda de les Flors d’Honor que s’han atorgat durant l’acte, també s’han lliurat altres premis com el de la millor rotonda florida, que es lliura des de l’any 2017 i que enguany ha recaigut en la rotonda Unesco de Tarragona. Davant d’aquests fets la consellera de Parcs i Jardins ha exemplificat “que a Tarragona tenim la rotonda més bonica de Catalunya i això ens omple d’alegria, satisfacció i orgull”. La rotonda de la Unesco ha seduït al jurat de Viles Florides perquè, segons Vidal “és la única de tot el territori que concentra patrimoni, història, el mar i un mix floral preciós” que la converteix en un element excepcional.
“Acollir la gala de Viles Florides ha sigut una oportunitat única per promocionar la nostra ciutat i la nostra gestió del verd entre els més de 300 representants tècnics i polítics de municipis d’arreu de Catalunya i Andorra”, ha apuntat la consellera Elvira Vidal qui també ha volgut agrair a tots els departaments de l’Ajuntament que “s’han bolcat en l’organització d’aquest esdeveniment, especialment al Patronat de Turisme, amb qui hem col·laborat estretament, i a Parcs i Jardins”. I ha conclòs: “durant les darreres setmanes han dedicat moltíssimes hores a cuidar cada un dels detalls dels jardins de l’Amfiteatre i, en la darrera setmana, obligats per l’amenaça de pluja, han sigut capaços de deixar el Camp de Mart més bonic que mai”. Tots els guardonats també rebran també una rajoleta commemorativa de l’obra de Jujol, que forma part del projecte Territori Jujol.
Durant el seu discurs, la presidenta de la CHOC, Mercè Martínez, ha defensat que “el valor de ser vila florida va més enllà de ser un municipi verd o un poble bonic i atractiu per al turisme”. Ser vila florida, apunta Martínez, és “un extraordinari gest de responsabilitat cap al medi ambient, una acció valenta de lluita contra el canvi climàtic”.
Per la seva banda, la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha destacat que el moviment Viles Florides “encaixa perfectament en l’escenari actual, marcat per l’emergència climàtica, ja que treballa per la transició ecològica, aconseguint municipis més sostenibles, i a la vegada, enforteix la conscienciació social i el desenvolupament local”. Jordà també ha posat en relleu la importància del “sector de la flor i la planta ornamental, que al 2021, va produir més de 98 milions de plantes al país. Un sector imprescindible”.
La Flor d’Or i el rànquing 2022
El principal premi, la Flor d’Or Pere Cabot, ha estat aquest any per a Vila-seca, que agafa el testimoni de Mollet del Vallès, guanyadora el 2021. De Vila-seca, el jurat de Viles Florides en destaca “la seva trajectòria, diversitat, qualitat i grau d’adaptació al lloc del patrimoni vegetal; la seva intensa activitat d’educació ambiental i l’excel·lent gestió de l’aigua i dels sistemes de reg”.
Vila-seca, a més, és un dels municipis que encapçala el rànquing de Viles Florides, amb quatre Flors d’Honor. A més de la ciutat del Camp de Tarragona, es mantenen al quadre d’honor Almacelles (Segrià), Bagergue (Val d’Aran), Cardedeu (Vallès Oriental), Encamp (Andorra) Figueres (Alt Empordà), Llinars del Vallès (Vallès Oriental), Lloret de Mar (Selva), Malgrat de Mar (Maresme), Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Olot (Garrotxa), Roses (Alt Empordà), Sant Cugat (Vallès Occidental), Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) i Sant Hilari Sacalm (Selva).
A més, aquest any s’hi afegeixen quatre nous municipis al prestigiós grup de les quatre Flors d’Honor. Són Castelló d’Empúries (Alt Empordà), Igualada (Anoia), La Seu d’Urgell (Alt Urgell) i Reus (Baix Camp).
Així mateix, a banda dels dinou municipis amb quatre Flors d'Honor, n'hi ha 74 més amb tres Flors d'Honor -deu més que ara fa un any-; 49 amb dues Flors d'Honor -dotze menys que el 2021- i 13 amb una Flor d'Honor -un menys que en l’edició anterior. També hi ha alguns municipis que han demanat la seva adhesió al moviment en els darrers mesos i el seu ingrés i valoració es tindrà en compte per a l’edició de 2023.
Tarragona es manté amb tres flors
Les tres flors d’honor obtingudes avui “ratifiquen la bona gestió del verd urbà que estem fent a Tarragona i ens anima a seguir treballant en aquesta línia per arribar a obtenir l’excel·lència” ha destacat la consellera Vidal.
Iniciatives com el concurs de flors als balcons, les plantades col·laboratives, els jardins de butxaca, els jardins poètics o l’ornamentació en dies destacats; “no només han contribuït a fer més bonica la ciutat sinó que han permès treballar en la línia de la sensibilització i la conscienciació que es per on volem incidir” ha dit Vidal.