Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies TGN Vila Florida Tarragona rep la visita del jurat de Viles Florides

Tarragona rep la visita del jurat de Viles Florides

Tarragona rep la visita del jurat de Viles Florides

Aquest grup d’especialistes en jardineria, paisatgisme i mobiliari urbà determinarà al setembre quantes flors mereix la ciutat i la certificarà com a municipi florit
14/05/2021

Un jurat especialitzat format per professionals dels sectors del viverisme, la jardineria, el paisatgisme, el mobiliari urbà i altres àmbits relacionats amb l’espai verd van visitar ahir Tarragona per valorar el distintiu que li donaran a la ciutat, com a Vila Florida que és. El reconeixement s’anomena Flor d’Honor i en poden atorgar d’una a cinc, si s’aconsegueix la màxima puntuació. Aquest distintiu certificarà Tarragona com a municipi florit i es donarà a conèixer en una gala al setembre, on tots els municipis que estan valorant aquests dies coneixeran el reconeixement del jurat. 

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va rebre el jurat a la Plaça de la Font. Al Pati Jaume I els va explicar que “Tarragona té un patrimoni monumental de primer ordre i uns carrers que donen gust de passejar. Estem fent un esforç a la via pública molt important per millorar la seva imatge. La visita del jurat ens genera un repte molt important per reconèixer aquesta transformació de Tarragona en una ciutat verda”.  

Per la seva part, el conseller de Territori, Sostenibilitat, Medi Ambient i Espais Verds de l’Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, va remarcar que “Viles Florides és una motivació afegida per continuar progressant a tots els nivells. Continuem fent una crida a la població perquè engalani els balcons amb flors, perquè és una forma de sumar-se al model de gestió de ciutat verda”. “Ahir vam ensenyar al jurat el patrimoni verd de tots els districtes, sense excloure ningú, del centre, a Ponent, passant pel Nord i Llevant. També vull agrair moltíssim la tasca tan intensa que estan fent la Brigada Municipal, els tècnics de Territori, els de Medi Ambient, els de Patrimoni, Neteja Pública, Comunicació i els diferents organismes municipals com l’IMET que treballen perquè Tarragona sigui també patrimoni verd. Tampoc em vull oblidar de la consellera Elvira Vidal per l’impuls”.  

 

Recorregut de la visita del jurat 

La visita del jurat de Viles Florides es va iniciar al Camp de Mart on van descobrir una variada composició floral, el mix flowers, és a dir, un espai que combina diferents espècies de flors mediterrànies i que està generant un ecosistema propi que atreu tota mena d’insectes com papallones o abelles. A continuació, el recorregut va continuar cap al Passeig Arqueològic per comprovar la integració dels espais verds a la Muralla romana on els esperava el conseller de Patrimoni, Herman Pinedo. D’allà van anar cap al Parc de l’Amfiteatre i van visitar el monument que li dóna nom. D’aquí van anar a Tocar Ferro al Balcó del Mediterrani i després es van desplaçar a l’Anella Mediterrània on els esperava la consellera d’Esports, Maria José López. Un cop feta la visita per l’espai enjardinat i el llac van marxar cap a Sant Salvador on el conseller d’Ocupació, Manel Castaño, els va ensenyar els horts urbans. El recorregut va continuar fins a l’Hort de la Sínia i Tamarit.  

En acabar la visita, diferents membres del jurat van fer una valoració molt positiva de la visita. “Ha sigut molt positiva, perquè hem descobert una part de Tarragona que era desconeguda per nosaltres. No teníem ni idea de la quantitat de patrimoni verd que teniu. En definitiva, la impressió ha estat positiva. Ha sigut una descoberta de l’espai natural i projectes de millora ambiental molt bona”.  

Entre els aspectes que valorarà el jurat a l’hora de concedir les distincions hi figura: la relació entre els espais verds i la població, la funcionalitat i singularitat dels espais verds, la integració paisatgística, l’existència de patrimoni vegetal, la qualitat del subministrament i manteniment, la gestió de l’aigua i l’estalvi energètic, el control de plagues, la gestió de residus i les estratègies de promoció dels espais verds.  

En els darrers anys, Tarragona ha fet diverses intervencions per millorar la qualitat de vida de les persones incorporant espais verds de qualitat, accessibles i eficients com l’Anella Mediterrània, que compta amb un llarg vegetat d’espècies de ribera. Aquest espai, juntament amb altres indrets del municipi com el Parc del Camp de Mart, el Parc de l’Amfiteatre o la zona verda del Francolí, configuren un entramat que contribueix a l’equilibri mediambiental de la ciutat. De fet, Tarragona té 16 parcs urbans a més dels jardins de rotondes, places, carrers i espais naturals. L’Anella Verda també és un dels valors naturals més importants de la ciutat. Fa uns 34 km de longitud. En quasi 22 km del recorregut (un 65 %), el traçat passa per zones boscoses, més o menys denses. A Tarragona tenim una superfície forestal (incloent-hi màquies i brolles) d’unes 1.908’5 hectàrees (aproximadament un 33 % de la superfície del municipi). D’aquestes (total de superfície forestal), unes 1.200 hectàrees (67 %), corresponen a pinedes de pi blanc sobre les que s’està actuant en l’àmbit de prevenció d’incendis. 

 

Tarragona, la ciutat més gran que és Vila Florida 

Actualment a Catalunya hi ha 137 municipis distingits com a Vila Florida en reconeixement a la seva tasca per a la millora de l’espai urbà. Tarragona és la primera capital de província que s’incorpora al projecte Viles Florides, promogut per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) i que distingeix els municipis que treballen per la transformació dels seus espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds. Amb la incorporació de la capital, ja són cinc els municipis del Tarragonès que formen part de Viles Florides: Altafulla, Salou, Torredembarra, Vila-Seca i Tarragona. Els municipis adherits al moviment florit són 138. 

Segells de reconeixement d'administració oberta