L’Institut Municipal d’Educació de Tarragona impulsa un curs per donar a conèixer els recursos pedagògics de l'Anella Verda
El passat 23 de febrer es va iniciar el curs de formació de professorat i formadors: L’anella Verda de Tarragona - Recursos pedagògics en format totalment virtual. Es tracta d’un curs impulsat per l’Ajuntament de Tarragona a través de l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET), en el marc de les activitats de Ciutat Educadora, i està reconegut pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, a través del Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès i coordinat pel GEPEC-EdC.
En aquests curs s’hi han inscrit 23 docents i 6 educadors. L’objectiu és que coneguin els camins i espais que integren l’Anella Verda i com poden des dels centres escolars o entitats d’educació ambiental impulsar accions de recerca i aprenentatge i servei per tal de donar valor a aquest patrimoni cultural i natural de Tarragona. A més, és una oportunitat perquè els docents puguin copsar la importància de les sortides a l’aire lliure i la natura i que aquesta es converteixi en un espai educatiu més, afavorint així el seu estudi i protecció.
L’Anella Verda és un conjunt d’espais no urbanitzables al voltant de Tarragona, que consta d’una xarxa de camins que va des del Francolí al Gaià. Està promocionada per l’Ajuntament de Tarragona, i el tomb té un recorregut complet de 34 km. Al llarg del seu recorregut s’hi pot observar i descobrir el valor del patrimoni natural, cultural i històric de la ciutat, ja que transcorre per camins vells de carro, parcs i boscos antics, per masos amb torres de defensa, pedreres, bosc de ribera, platja i camins de ronda. Un patrimoni que és interessant de conèixer i reconèixer per entendre la nostra relació amb la natura i la importància de la seva preservació pel bé de tots i totes.
Durant les diferents sessions del curs, es tractaran temes com la pedagogia a la natura, la mobilitat i la importància dels camins i la seva senyalització, preservació i reconeixement, la fauna, flora i paisatge característiques de cadascuna de les zones de l’Anella Verda, així com les entitats ambientals que hi tenen presència i amb les que es poden buscar aliances per sumar esforços en el manteniment o millora dels espais. Fins i tot s’obre la possibilitat d’afavorir l’apadrinament de trams de camins.
En el curs, coordinat pel GEPEC-EdC, hi participen el Rafael López-Monné, geògraf i docent a l’Escola de Turisme i Oci de la Universitat Rovira i Virgili; Cristina Cebrian, naturalista i monitora d’esplais de natura, i Laura Queral, coordinadora de l’Educació Ambiental del GEPEC-EdC. El curs finalitza l’11 de maig en una sessió d’avaluació i cloenda.