Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies TGN Vila Florida El Jurat de Viles Florides descobreix la riquesa natural de Tarragona

El Jurat de Viles Florides descobreix la riquesa natural de Tarragona

El Jurat de Viles Florides descobreix la riquesa natural de Tarragona

Aquest matí han estat a la ciutat i han visitat elements patrimonials com el Parc Ecohistòric del Pont del Diable i el Bosc de la Marquesa
El Jurat de Viles Florides descobreix la riquesa natural de Tarragona Foto: Tjerk van der Meulen
06/05/2022

Tarragona ha rebut aquest matí la visita de tres membres del jurat de l’organització Viles Florides ja que, per segon any consecutiu la ciutat formarà part de la xarxa de municipis catalans que promouen ciutats més verdes i florides. La visita ha durat tot el matí i ha comptat amb l’acompanyament de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que els ha rebut a la platja de la Móra i els ha donat la benvinguda, posant èmfasi a la rellevància d’aquesta iniciativa ja que “hem aconseguit posar en valor l’entorn respectuós amb la natura i alhora sabent cuidar i apreciar el que tenim”.

El recorregut ha iniciat amb una passejada des de la platja de la Móra fins al Bosc de la Marquesa, on el jurat ha estat acompanyat per la consellera de Parcs i Jardins, Elvira Vidal i el conseller de Territori, Xavi Puig, que han seguit al llarg de la jornada, així com tècnics de les dues conselleries, implicats en els projectes que avui es mostraven. La consellera de Parcs i Jardins, Elvira Vidal, s’ha mostrat molt agraïda de la visita “ja que els membres del jurat podran avaluar la feina que fem de manera transversal a tot l’Ajuntament i tot el que hem millorat en el darrer any”.  

Seguidament han estat traslladats a la urbanització Solimar i des d’allí ja s’ha fet tot un recorregut pel litoral passant per la Via Augusta i el Passeig Rafel de Casanova; passant pels fortins, el Moll de Costa i el barri del Serrallo. En aquest sentit el conseller de Territori, Xavi Puig, ha destacat que “avui calia mostrar la riquesa natural de la costa tarragonina i de les nostres platges, fet que ens diferencia de la resta de municipis i ens fa únics”. Així mateix, la consellera ha destacat l’impuls dels recents projectes com son “els jardins de butxaca de la Rambla Vella; la petita Rambla de Solimar, que ha suposat un canvi destacat a l’entrada d’aquesta urbanització; les plantades col·laboratives; el projecte de millora de les rotondes o els treballs a la rotonda ‘mixflower’ de la plaça Imperial”.  

D’allí han anat a visitar el Parc Ecohistòric del Pont del Diable, on se’ls ha mostrat tota la feina que s’està duent a terme per fer un espai segur i alhora respectuós amb l’entorn. La visita ha finalitzat en un breu recorregut passant per davant del Camp de Mart, on s’ha inaugurat recentment el Jardí Poètic i  passant per la capçalera del circ, amb el símbol de Vila Florida a la plaça de la UNESCO. Elvira Vidal ha conclòs la jornada apuntant que “creiem que ha sigut una visita molt productiva i estem segurs que seran capaços de valorar l’esforç que des del municipi s’ha fet per posar en valor tot el verd urbà i patrimoni natural”.  

Valoració Viles Florides 2022 

Entre els aspectes que el jurat valora a l’hora de mantenir o ampliar les flors, hi ha la relació entre els espais verds i la població, la funcionalitat i singularitat dels espais verds, la integració paisatgística, l’existència de patrimoni vegetal, la qualitat del subministrament i manteniment, la gestió de l’aigua i l’estalvi energètic, el control de plagues, la gestió de residus i les estratègies de promoció dels espais verds.   

En els darrers anys, l’Ajuntament ha fet diverses intervencions per millorar la qualitat de vida dels tarragonins i tarragonines en aquest sentit, incorporant espais verds de qualitat, accessibles i eficients com l’Anella Mediterrània, l’Anella Verda o el Parc Francolí, que recentment s’hi ha actuat, amb la millora de l’skatepark i en l’enllumenat, així com l’enjardinament i nou mobiliari urbà i l’elaboració d’un inventari de l’arbrat per tal de mantenir i millorar les espècies.  

La consellera de Parcs i Jardins, per la seva banda, ha apuntat que enguany l'interès s’ha ampliat en l’àmbit veïnal i educatiu, amb les plantades col·laboratives, “una iniciativa que està tenint molt d’èxit” i que promou, entre tots “la millora de l’entorn urbà, la convivència i la cohesió com a comunitat que estima la natura i la seva ciutat”, ha conclòs Vidal. Pel que fa a la millora urbana, també s’ha engegat el projecte de les rotondes, amb l’objectiu de dignificar aquests espais, ja siguin d’accés a la ciutat com de punts cèntrics i estratègics de la via urbana, “renaturalitzant els espais petits de la ciutat, que han de servir per fer més amable l'espai públic” i “incorporant petites arquitectures, com una construcció de pedra seca o còdols de riu, així com diferents tipus d’il·luminació i sistemes de rec, així com enjardinament i ornamentació floral”.   

Un altre dels projectes que els regidors i tècnics han volgut explicar als membres del jurat, ha estat el nou itinerari del jardí poètic del Camp de Mart, que marida poesia i les espècies vegetals autòctones més significatives d’aquest parc de la ciutat, una ruta poeticonatural que vol posar en valor Tarragona com a vila florida i alhora donar veu a dones poetesses que han tingut relació amb la ciutat. En total, 9 panells amb poemes de 6 dones escollides per la seva vinculació amb la ciutat i amb la natura, amb l’entorn i que podrem trobar en els plafons situats al costat de cada arbre assignat, cadascun d’una espècie vegetal diferent. 

I finalment han exposat al jurat els treballs per fer el carrer Canyelles només per a vianants, que serà una de les transformacions més grans a nivell de ciutat i també compta amb la conselleria de Parcs i Jardins i Brigada Municipal. En aquest carrer, on ja han engegat les obres, s’ha dut a terme un projecte de retirada de l’arbrat i, un cop acabat, es procedirà a la substitució de nous elements naturals, amb rec tele-gestionat que permetrà un millor control de la despesa d’aigua incorporat en l’obra i un total de més de quinze espècies diferents, idònies per l'espai i en general plantes rústiques que aguantin el clima tarragoní.  

Segells de reconeixement d'administració oberta