Inici de les tasques d'enderroc de la plataforma del Miracle
Després de 10 dies de treballs previs consistents en la senyalització, el tancament perimetral de la zona d’obres i la retirada de tots els elements de mobiliari urbà, aquest dijous 3 d'abril han començat les tasques d’enderroc de la plataforma del Miracle.
A primera hora del matí han arribat a la zona dues màquines retroexcavadores encarregades de realitzar l'enderroc de la superestructura de formigó, començant per les bigues. En total, hi intervindran entre 3 i 4 d'aquestes grans màquines i 6-7 camions banyera que seran els encarregats de transportar tots els materials resultants entre ferros i paviment fins al lloc de la seva revalorització. Uns treballs en conjunt que tindran una durada màxima de 5 mesos i han de suposar la transformació total d’aquest espai.
"Ha arribat el moment de tirar a terra aquestes 12.000 tones de formigó per tal de recuperar aquest espai natural i retornar-lo a la ciutadania i així també alinear-nos amb les estratègies europees de lluita i adaptació al canvi climàtic", ha recordat el conseller de medi Ambient, Guillermo García de Castro.
Per tal d'immortalitzar aquests treballs històrics, des d'avui mateix s'han instal·lat dues càmeres al Passeig Marítim Rafael Casanova i a la Punta del Miracle programades per tal d'enregistrar tot el procés d'enderroc durant els pròxims 5 mesos. El timelapse resultant es difondrà en com acabada l'obra a través dels canals habituals de l'Ajuntament de Tarragona.
L’actuació forma part del projecte Tarragona Greenbelt’26 de renaturalització dels espais urbans de l’Anella Verda de Tarragona, dotat amb una inversió total de 4,2 milions d’euros en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat pels Fons Next Generation de la Unió Europea, recolzat per la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
La demolició de la plataforma del Miracle és la primera fase de la intervenció en aquest espai. La segona comportarà la posterior restauració i renaturalització de la zona. Ara mateix, l’Ajuntament de Tarragona ja es troba elaborant en paral·lel a les obres de demolició el projecte de renaturalització de l’espai, amb subvenció de la Diputació de Tarragona i de la mà del Consell Municipal de Medi Ambient. Aquesta renaturalització, l’execució de la qual recau en la Direcció General de Costes de l’Estat, inclourà la retirada de fonaments, la recuperació del sistema dunar, la creació de zones verdes de transició i el disseny i millora d’itineraris de pas.
Recordem les principals afectacions viàries a causa de les obres de demolició:
- Tancament del tram del passeig marítim del ziga zaga dels Fortins, des de la cruïlla de Mestre Benaiges fins a Pont d’Armes (sortida dels vehicles pesats pel Pont d’Armes). No podrà circular cap tipus de vehicle.
- El carrer Mestre Benaiges així com el Passeig Marítim mantindran en una primera fase de l’obra els dos carrils de circulació de vehicles operatius, permetent la circulació en ambdós sentits. En alguns moments de les obres, tant Mestre Benaiges com Passeig Marítim passaran a tenir de manera provisional un únic carril de circulació alternativa regulada per semàfors provisionals i/o operaris.