Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies Medi Ambient Notícies 2024 Tarragona celebra les II Jornades de biodiversitat urbana del 9 al 27 d'octubre

Tarragona celebra les II Jornades de biodiversitat urbana del 9 al 27 d'octubre

Tarragona celebra les II Jornades de biodiversitat urbana del 9 al 27 d'octubre

La conselleria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona col·labora en l’organització de l’esdeveniment que, organitzat pel Port de Tarragona, compta també amb el suport de la URV i Limonium
Tarragona celebra les II Jornades de biodiversitat urbana del 9 al 27 d'octubre El conseller de Medi Ambient, Guillermo García de Castro, en un moment de la presentació. Foto: Joan Carles Borrachero.
04/10/2024

El pròxim dimecres, 9 d’octubre, s’inaugura la segona edició de les Jornades de biodiversitat urbana de Tarragona, que tindran lloc al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port. Del 9 al 27 d’octubre, l’esdeveniment acollirà activitats obertes al públic, concretament una jornada tècnica el mateix dia 9 i activitats divulgatives gratuïtes durant els caps de setmana del 12-13, 19-20 i 26-27 d’octubre. La primera edició d’aquestes jornades va tenir lloc el maig del 2023 i va ser acollida i coordinada per la Universitat Rovira i Virgili i enguany serà el Port de Tarragona l’encarregat d’assumir aquest paper, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, a través de la conselleria de Medi Ambient; així com de la URV i la consultoria ambiental Limonium.

Aquest matí, el conseller de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, Guillermo García de Castro; i el director d’Acció climàtica i Territori del Port de Tarragona, Rafael López Monné han presentat en roda de premsa el detall de l’esdeveniment. El conseller García de Castro, ha posat en valor “la importància de jornades com aquestes i l’aposta ferma per la biodiversitat urbana que s’està duent a terme des de l’Ajuntament amb importants actuacions de preservació de la biodiversitat urbana que cristal·litzen totes elles en el projecte Tarragona GreenBelt’26, finançat pels Fons Next Generation”.

Per la seva banda, el director d’Acció climàtica i Territori del Port de Tarragona ha destacat que “les jornades són una oportunitat per a l’intercanvi de coneixements i per impulsar accions concretes de millora mediambiental. Aquesta biodiversitat s’ha de protegir en zones urbanes atès que també constitueixen ecosistemes actius amb multitud d’éssers vius que comparteixen el nostre entorn”.

Una jornada oberta a tothom

La segona edició de les Jornades de Biodiversitat Urbana destaca per combinar una part tècnica amb activitats divulgatives dirigides al públic general. Aquest esdeveniment reunirà persones expertes en medi ambient, biodiversitat i sostenibilitat per tractar temes relacionats amb la conservació dels espais naturals dins l'entorn urbà de la ciutat de Tarragona a través de l’exposició dels resultats de projectes en curs. Destaquen, entre altres, els vinculats al món de les aus, com el projecte Pennatus d’àligues calçades urbanes, que explicarà el seu coordinador, Nacho García; o la reintroducció del falcó pelegrí al Port de Tarragona, a càrrec de Ferran Aguilar, o les colònies nidificants de ballester a Tarragona i la seva migració, per part de Raül Aymí, investigador de l’Institut Català d'Ornitologia.

Per la seva banda, la conselleria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona presentarà alguns dels plans de recuperació de la biodiversitat urbana en els quals hi treballa, com ara els plans de recuperació dels ecosistemes dunars de les platges tarragonines que han permès recuperar la nidificació del corriol camanegre en aquests espais, la gestió de la custòdia dels diferents nius de tortugues que hi ha hagut a les platges tarragonines del Miracle i la Savinosa aquests darrers anys, o intervencions com la restauració de la Torre del Pretori preservant les zones de nidificació de ratpenats i de falciots.

Finalment, la conselleria de Medi Ambient de l’Ajuntament també aprofitarà el context de les Jornades per fer ressó del projecte Tarragona GreenBelt’26, finançat pels Fons Next Generation, i que inclou importants actuacions de preservació de la biodiversitat urbana, recollides en el Pla d’Acció per la Biodiversitat que està elaborant l’Ajuntament dins del mateix projecte GreenBelt’26.

Dins les Jornades també s'han organitzat diverses activitats participatives, com tallers educatius i visites guiades, amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de protegir i fomentar la biodiversitat en aquests espais urbans.

Consulteu el programa complet de les jornades aquí.

Segells de reconeixement d'administració oberta