Tarragona inaugura el primer jardí poètic de la ciutat
El Camp de Mart es converteix en el primer jardí poètic de Tarragona amb la inauguració d’un itinerari que marida poesia i les espècies vegetals autòctones més significatives d’aquest parc de la ciutat, que s’ha celebrat aquesta tarda i que esta emmarcat dins la programació de la Primavera Literària 2022 i la iniciativa Viles Florides. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que ha presidit l’acte, ha manifestat la seva il·lusió amb aquest nou projecte, que, segons ha dit “una vegada més, compta amb la implicació del sector cultural i el teixit associatiu tan ric d’aquesta ciutat”, alhora que ha volgut agrair "a totes les dones poetesses que hi participen en aquesta nova experiència ciutadana que ens fan gaudir encara més d'aquest espai".
Per la seva banda, la consellera de Parcs i Jardins, Elvira Vidal, ha volgut agrair la presència de tots els assistents i el treball conjunt de moltes persones per haver-ho aconseguit. Vidal ha destacat que “a Tarragona sempre hem sigut conscients de l’enorme valor del patrimoni històric que ens envolta, però també hem de posar en valor el natural i el literari, del que també en podem estar orgulloses” i ha destacat que “la idea sorgeix precisament de la necessitat de reivindicar i destacar tot el potencial de la nostra ciutat”.
Durant l’acte també ha parlat la presidenta de l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC), Anna Gispert i Cinta Mulet, ha llegit un poema inèdit i creat expressament per l’ocasió, sobre el Camp de Mart. Finalment s’ha procedit a fer la ruta.
Els Jardins Poètics, el projecte
Es tracta d’una ruta poeticonatural que vol posar en valor Tarragona com a vila florida i alhora donar veu a dones poetesses que han tingut relació amb la ciutat. En aquest sentit trobem les paraules d’Isabel Ortega, Roser Guasch, Fina Anglès, Montserrat Abelló, Maria Josepa Massanés i Olga Xirinacs. En total són 9 panells amb poemes de sis dones escollides per la seva vinculació amb la ciutat i amb la natura, amb l’entorn i que podrem trobar en els plafons situats al costat de cada arbre assignat, cadscun d’una espècie vegetal diferent. Així mateix, a cada panell, hi ha un codiQR per poder escoltar el poema mentre es gaudeix del paisatge, adaptat a persones amb discapacitat visual i col·locats a una alçada baixada per a persones amb mobilitat reduïda.
Aquest projecte ha sigut possible gràcies a la col·laboració de l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC), Veus de Dona a Tarragona, Escola de Lletres, Òmnium i Viles Florides. I ha comptat amb l’execució del treballs de la Brigada Municipal, Disseny Gràfic i la conselleria de Parcs i Jardins de l’Ajuntament.