Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies Medi Ambient Notícies 2017 Jornada informativa sobre la nidificació de tortugues marines

Jornada informativa sobre la nidificació de tortugues marines

Jornada informativa sobre la nidificació de tortugues marines

A la tarda, a les 16 h, es realitzarà una sessió pràctica a la platja de l'Arrabassada
29/06/2017

 

Avui, 29 de juny, l’IMET acull una jornada formativa sobre detecció i protecció de la nidificació de tortugues marines. A la sessió hi participen tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, la Fundació CRAM i l’Ajuntament de Tarragona, i té com a objectiu difondre i sensibilitzar la ciutadania sobre la reproducció d’aquesta espècie. Al matí es realitzarà la sessió teòrica, en la qual tècnics de les diferents institucions parlaran sobre la detecció i la protecció dels nius; l’experiència d’incubació artificial dels ous i el seu maneig; els casos d’encallament i nidació de Catalunya, i el funcionament de la Xarxa Municipal de Rescat a Tarragona. A la tarda, a les 16 h, es realitzarà una sessió pràctica a la platja de l’Arrabassada.

La jornada s’emmarca en el projecte Life Intemares, que rep fons de la UE i que té com a principals objectius millorar la gestió de les àrees marines integrades en la Xarxa Natura 2000, assegurar el manteniment i la conservació dels seus hàbitats i espècies i millorar-ne la vigilància i seguiment. La jornada és oberta i gratuïta a la ciutadania i se'n pot consultar el programa aquí.

Tarragona té la Xarxa de Voluntaris per a la Tortuga Marina, que està promoguda per l’Ajuntament i rep l'ajut i la col·laboració de les entitats ambientals que porten a terme tasques al litoral municipal, que són el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), l'Associació Mediambiental La Sínia, la Plataforma Cuidem la Platja Llarga i el Grup d’Amics de Toni Achón – Ecologistes de Tarragona (GATA). La iniciativa s’inicia el 26 d'agost de 2014, quan es va localitzar una posta de 89 ous de tortuga babaua (Caretta caretta) a la platja tarragonina de l'Arrabassada, gràcies a l'avís de la ciutadania. Posteriorment, el 28 d'octubre de 2014, també es va produir el naixement d'una vintena de tortugues de la mateixa espècie en un altre niu situat a platja Llarga. L’estiu de 2016, el 31 d'agost, a la platja Llarga es van alliberar 3 dels exemplars de tortuga babaua dels nascuts a la mateixa platja i que s'havien recuperat en centres de recuperació durant dos anys.

La tortuga babaua és una espècie considerada en perill d'extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i catalogada com a vulnerable segons el Reial decret 139/2011 (catàleg espanyol d'espècies amenaçades), i en conseqüència està protegida. Els voluntaris fan passejos nocturns o a primera hora del matí per les platges del municipi per tal de detectar la tortuga babaua i/o el rastre que hagi pogut deixar. La prioritat és arribar a detectar els possibles nius on la tortuga hagi post els ous, garantir que ningú molesti la tortuga durant el procés de posta, així com vetllar per la supervivència dels ous (si fos necessari fent torns de vetlla). L’estiu passat es van arribar a fer més de 200 passejades per les platges del municipi.

 

CONVOCATÒRIA PER ALS MITJANS: els mitjans podeu prendre imatges de la classe pràctica que s’impartirà a la platja de l’Arrabassada a les 16 h.

Segells de reconeixement d'administració oberta