Divendres s'inicia la temporada de platges de Tarragona
La temporada de platges comença aquest divendres amb el desplegament dels equips de salvament de la Creu Roja, la unitat de vigilància de la Guàrdia Urbana i l’inici de la campanya de neteja a la zona litoral. El servei estarà en marxa fins al 13 de setembre, de dilluns a diumenge, als 15 quilòmetres de costa del municipi.
Per a la temporada d’aquest any, les principals novetats se centren en el servei de neteja, ja que es renoven totes les papereres. Concretament s'han adquirit 250 papereres de rebuig i 35 illes de recollida selectiva de paper i cartró, envasos i rebuig. Les noves papereres tenen un cos gris de plàstic 100% reciclat, les tapes són dels colors de recollida selectiva (blau pel paper i cartró, groc pels envasos i gris pel rebuig), el pal d'alumini és gris i van amb bosses de colors. La consellera de Medi Ambient, Ivana Martínez, ha explicat: ”Renovem les papereres amb unes de noves més resistents a les condicions ambientals i, per a la propera temporada, ampliarem la recollida selectiva substituint els punts de rebuig per illes de recollida selectiva”. I ha afegit: “També, com a novetat, aquest estiu es realitzarà una campanya per millorar la neteja de les platges i, més concretament, per millorar les conductes incíviques d'alguns usuaris que deixen les burilles de les cigarretes a la sorra”. La campanya consistirà en el repartiment de cendrers als usuaris de les platges. En total es repartiran 10.000 cendres, 7.500 als usuaris i 2.500 a les guinguetes de les platges, estancs i gasolineres de la ciutat s’adheriran a la iniciativa. El repartiment a la sorra de la platja es farà els dies 8 i 9 de juliol per part d'un equip de 6 informadors/es, que a més de donar els cendrers també recordaran algunes normatives i serveis existents a la platja.
Neteja de les platges
La neteja de platges s’intensifica durant l’estiu, amb un servei que es presta els set dies de la setmana i que treballa a primera hora del matí per deixar les platges en estat òptim. L’equip està format per un encarregat, cinc maquinistes i deu peons que s’amplia en casos puntuals i necessaris, com temporals, actes multitudinaris o celebracions col·lectives que s’hagin realitzat a les platges.
Diàriament es realitzen les següents tasques:
—Neteja manual de totes les platges, recollint tots els residus de la superfície.
—Neteja i buidat de les papereres.
—Garbellat de la sorra a les platges amb accessibilitat, es repassa la totalitat de la superfície de la sorra en un gruix d’uns 8 cm per eliminar qualsevol objecte, residu o pedra. La maquinària separa els residus i la sorra queda homogeneïtzada, esponjosa i allisada.
—Manteniment i neteja de les dutxes i rentapeus, així com papereres, passarel·les i cartells.
—Controls i anàlisis per garantir la salubritat pública a les aigües de les fonts i de les dutxes.
—Neteja dels serveis de WC de totes les platges.
En col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, l’àrea de Medi Ambient ha creat una Brigada de Treballs en Benefici de la Comunitat que permet que persones amb condemnes per delictes penals puguin evitar l’entrada a presó prestant serveis en benefici de la comunitat. L’equip està format per un encarregat i 8 persones que presten el servei comunitari i s’encarreguen del manteniment de les zones d’aparcament i espais naturals protegits de les platges i els seus entorns, en coordinació amb el Servei d’Inspecció de Platges de l’Ajuntament.
Fauna marina
A més del control i la neteja, el municipi compta amb la Xarxa de Voluntaris per la Tortuga Marina de Tarragona, que enguany amplia els seus compromisos i passa a anomenar-se Xarxa de Voluntaris de Rescat de Fauna Marina de Tarragona, per tal de poder donar resposta a totes les emergències de fauna marina que es produeixin al nostre litoral. Les persones interessades a fer-se voluntàries hi poden contactar amb el correu electrònic: voluntarisfaunamarinatarragona@gmail.com.
Servei de salvament i socorrisme
Creu Roja s’encarrega del servei de salvament i socorrisme, prevenció d’accidents, vigilància i senyalització marítima de les platges del municipi. La campanya de salvament i socorrisme es realitza de 10 del matí a les 7 de la tarda, de dilluns a diumenge, a les platges del Miracle, Arrabassada, Capellans, Savinosa, Llarga, la Móra i Tamarit, i compten amb deu torres d’intervenció immediata i sis llocs de socors que estan coberts per un equip humà de 36 persones, totes elles amb titulació de socorrista aquàtic.
A la platja de l’Arrabassada s’ha habilitat de nou una zona per a persones amb mobilitat reduïda, que compta amb un ferm apte per al desplaçament amb cadira de rodes, un punt d’aigua i una zona d’ombra. “D’aquesta manera, l’Arrabassada es consolida com la platja amb la millor accessibilitat i més adaptada a les persones amb mobilitat reduïda del nostre municipi”, ha explicat la regidora de Medi Ambient, Ivana Martínez. En aquest sentit, a més de les cadires amfíbies disponibles per entrar a l’aigua, els equips de salvament estaran dotats amb crosses també amfíbies.
Pel que fa als recursos materials, el servei compta amb tres motos d’aigua, quatre embarcacions semirígides de rescat, una ambulància bàsica, un vehicle de rescat 4x4 i diversos vehicles terrestres per al desplaçament dels equips. També compten amb set desfibril·ladors instal·lats als llocs de socors del Miracle, Arrabassada, Savinosa, Llarga, la Móra, Tamarit, i una ambulància.
Banderes Blaves a l'Arrabassada, la Móra, la Savinosa i Tamarit
Tarragona compta amb quatres platges reconegudes amb aquest guardó, que ha anat revalidant de manera continuada. La consellera Ivana Martínez destaca que el manteniment d’aquest reconeixement europeu és un garantia de la qualitat de les nostres platges, i posa en valor la tasca feta per buscar l’equilibri entre l’ús del recurs natural i el respecte de l'entorn.
La Bandera Blava és un guardó a la qualitat ambiental, i els seus objectius són elevar el grau de consciència ciutadana i el grau d'intervenció de les autoritats sobre la qualitat de l'entorn de les platges i, en particular, de la qualitat de les aigües de bany requerida per la Directiva Comunitària (76/169/CEE, de 12/8/75).
Campanya Seguretat Platges 2017
La Guàrdia Urbana planifica per 9è any consecutiu un servei integral de vigilància del litoral per garantir la seguretat i el civisme. Aquest servei s’iniciarà el dijous 15 de juny i finalitzarà el dimecres 13 de setembre. L’horari de vigilància serà̀ continuat, de les 10 del matí a les 8 del vespre.
Aquesta temporada, la unitat de vigilància de platges (UVIP) estarà composta per 4 agents i comptarà amb el suport d’altres unitats especialitzades del cos, com la Unitat de Medi Ambient, la Unitat de Policia Administrativa, la Unitat de Trànsit, la Unitat de Delinqüència Urbana i la Unitat de Seguretat Ciutadana.
Objectius generals del servei integral de vigilància
- Patrullatge a peu i en motocicleta per garantir la convivència, el civisme i l’auxili en espais de gran afluència de públic, auxili ciutadà amb l’equipament de dos desfibril·ladors a les motocicletes, recollida de denúncies, queixes i suggeriments, localització de menors d’edat extraviats, detecció de desperfectes del mobiliari i dels serveis, compliment de les recomanacions i prohibicions de bany...
- Increment de la prevenció en matèria de seguretat ciutadana per evitar actes delictius com robatoris i furts als banyistes, a l’interior dels vehicles estacionats, recepció de denúncies per il·lícits penals a peu de platja i càmpings en diferents idiomes, establiment diari de controls de pas conjunts amb el cos de Mossos d’Esquadra per evitar la comissió de fets delictius a les urbanitzacions de Llevant...
- Vigilància com a policia administrativa per fer complir la normativa municipal del pla d’usos i serveis, inspecció de les ocupacions a la platja de les diferents activitats, inspecció de guinguetes i terrasses, evitar acampades, focs, animals de companyia, venda ambulant, control d’activitats musicals no autoritzades...
- Compliment de la normativa a les platges, especialment de l’accés dels vehicles aquàtics a l’arena, control de les assegurances, control de les zones acotades amb balises i dels canals d’entrada i sortida d’embarcacions, compliment de la normativa de pesca esportiva, vigilància per evitar riscos per a la integritat física amb salts des de les roques a l’aigua...
- Vigilància del trànsit i estacionament a les zones d’influència de les platges, amb especial atenció a les platges de major conflictivitat (l’Arrabassada, la Savinosa, la Llarga i la Móra), estacionaments incívics (parades bus, reservats per a persones amb discapacitat, damunt la vorera, passos de vianants, vehicles d’emergències...), i proximitats de les urbanitzacions, especialment dels estacionaments indeguts que causin perill.
- Preservació del medi natural, especialment del Bosc de la Marquesa, zona boscosa del castell de Tamarit i la desembocadura del riu Gaià, evitant acampades, l’accés motoritzat, focs..., planificació de dispositius conjunts de vigilància amb altres cossos policials (Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra i Agents Rurals).
Línies d'estiu - EMT
L’Empresa Municipal de Transports (EMT) properament informarà del canvi d'horari i increment del servei pel que fa a la zona de platges per a aquest estiu. El que ja es pot avançar és el bus llançadora L16, que, conjuntament amb les línies L11 i L12, aproparan els usuaris a les platges amb un augment de pas. I les línies L11 i L12, que faran parada a les platges Arrabassada, Savinosa i Llarga, i L12, que passarà per Tamarit i la Móra. Així mateix, la línia 22 s’allargarà fins al port esportiu-Miracle.