Campanya de seguretat i salvament a les platges de Tarragona
La temporada de platges ha començat amb el desplegament dels equips de salvament de la Creu Roja, la unitat de vigilància de la Guàrdia Urbana i l'inici de la campanya de neteja a la zona litoral. Fins al 15 de setembre i de dilluns a diumenge, els 15 quilòmetres de costa del municipi disposen d'un dispositiu integral per garantir la seguretat, la convivència, la neteja i l'accessibilitat a tots els usuaris de les platges i cales de Tarragona (Miracle, Cossis, Arrabassada, Savinosa, Capellans, La Llarga, Cala Fonda, Cala Roca Plana, Bosc de la Marquesa, cala Jovera i Tamarit).
Pel que fa a la seguretat, la Guàrdia Urbana realitzarà el servei de vigilància de totes les platges amb una unitat formada per 4 agents, comptaran amb dos agents de suport de la Unitat de Medi Ambient, el suport d'una Unitat de Trànsit i una altra de la Unitat de Seguretat Ciutadana. L'alcalde Josep Fèlix Ballesteros, ha explicat que "el patrullatge es planifica diàriament tenint en compte les problemàtiques detectades i amb l'objectiu de garantir els màxims nivells de seguretat, convivència i civisme". Aquest any, continuaran realitzant-se els dispositius especials de vigilància a la zona del Bosc de la Marquesa en coordinació amb la resta de cossos de seguretat. La unitat de Vigilància a les Platges de la Guàrdia Urbana modifica diàriament la planificació per evitar estar sempre en una platja un dia i hora determinada. Així mateix, també es programen serveis sense uniforme davant dels fets que puguin alterar la convivència en aquests espais.
Enguany es donarà continuïtat a dos projectes iniciats l'any passat: per una banda els vehicles policials utilitzats per la Unitat de Vigilància de Platges comptaran amb un desfibril·lador i, per l'altra, la vigilància de càmpings. Aquests establiments turístics disposaran de tríptics de denúncia amb l'objectiu d'accelerar els tràmits i evitar que calgui desplaçar-se fins a la comissària de la Guàrdia Urbana de Tarragona per presentar la denúncia. Com a novetat, enguany, es prepararà al personal de la recepció del càmping perquè comencin a omplir aquests formularis mentre es desplacen els membres de la Unitat de Vigilància a les Platges per finalitzar la confecció de la denúncia per un il·lícit penal, sempre que no hi hagi autor conegut, i s'hagin produït sense violència i intimidació. Aquest motiu és perquè, com que els agents s'hauran de desplaçar des d'una altra platja fins al lloc dels fets, els ciutadans perdin el menys temps possible i s'agilitzin els tràmits de la denúncia.
L'objectiu principal d'aquest servei de l'Ajuntament de Tarragona és garantir la seguretat i la convivència pacífica i sostenible a les platges, mitjançant la prevenció, el patrullatge a peu i el contacte continu amb els diferents interlocutors en aquest entorn i la ciutadania. "Els darrers anys aquest objectiu ha estat assolit per les manifestacions de diferents interlocutors vàlids d'aquest entorn (càmpings, Creu Roja, establiments comercials, associacions de veïns, entre altres), i estem convençuts que també per part de molts ciutadans de Tarragona i visitants de la nostra ciutat. És molt important la visualització i la proximitat de les dotacions com a criteri de prevenció i percepció de seguretat", ha explicat l'alcalde Ballesteros.
Dispositiu especial al Bosc de la Marquesa
En els darrers anys, per part de l'Ajuntament de Tarragona, la titularitat del Bosc de la Marquesa (càmping de les Palmeres) i l'Associació de veïns de La Mora hi ha una preocupació sobre la protecció de l'espai protegit d'interès natural del Bosc de la Marquesa. La principal inquietud és el risc d'incendi forestal sobretot per la proliferació d'acampades que comporten en moltes ocasions la realització de focs en diverses modalitats: a terra o barbacoes, així com llançaments de coets i material pirotècnic. Per aquest motiu, a més a més de la vigilància diürna –de les 10.00 h a les 20.00 h des del 16 de juny fins al 10 de setembre– s'establiran dispositius conjunts entre Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra, Seprona, Agents Forestals i Guarda Forestal de la finca. Especialment significatiu serà el reforç en dues unitats, una de Guàrdia Urbana i una de Mossos d'Esquadra, en nits aleatòries, en especial la Nit de Sant Joan i la del 15 d'agost.
Servei de salvament i socorrisme
Creu Roja s'encarrega del servei de salvament i socorrisme, prevenció d'accidents, vigilància i senyalització marítima de les platges del municipi. Com a principals novetats del servei, aquest estiu s'ha ampliat el nombre de torres d'intervenció immediata, instal·lant una nova al Miracle, una altra a l'Arrabassada i dues a la Platja Llarga, que se sumen a les sis habituals de cada any i als sis llocs de socors. La consellera de Medi Ambient Ivana Martínez ha assenyalat que l'ampliació dels punts d'intervenció ràpida garanteixen una millor cobertura de la vigilància de les nostres platges, que a més aquest any estarà format per un equip humà de 36 persones totes elles amb titulació de socorrista aquàtic.
A la Platja de l'Arrabassada s'ha instal·lat, al costat del lloc de socors, una zona per persones amb mobilitat reduïda que compta amb un ferm apte per al desplaçament amb cadira de rodes, un punt d'aigua i una zona d'ombra. "L'espai, amb una superfície de 25m2, és una de les principals millores introduïdes aquest any, amb l'objectiu de garantir l'accés i el gaudi de les nostres platges a tota la ciutadania i facilitant l'accés a les persones amb discapacitat" ha explicat la regidora de Medi Ambient, Ivana Martínez. En aquest sentit, a més de les cadires amfíbies disponibles per entrar a l'aigua, els equips de salvament estaran dotats amb crosses també amfíbies.
Pel que fa als recursos materials, el servei compta amb tres motos d'aigua, quatre embarcacions semirígides de rescat, una ambulància bàsica, un vehicle de rescat 4x4 i diversos vehicles terrestres per als desplaçaments dels equips. També compten amb set desfibril·ladors instal·lats als llocs de socors de Miracle, Arrabassada, Savinosa, Llarga, La Móra, Tamarit i a l'ambulància.
La campanya de salvament i socorrisme es realitza de 10 del matí a les 7 de la tarda, de dilluns a diumenge, a les platges del Miracle, Arrabassada, Capellans, Savinosa, Llarga, La Móra i Tamarit.
Neteja de Platges
La neteja de platges s'intensifica durant l'estiu, amb un servei que es presta els set dies de la setmana i que treballa a primera hora del matí per deixar les platges en estat òptim. L'equip està format per un encarregat, cinc maquinistes i deu peons que s'amplia en casos puntuals i necessaris, com temporals, actes multitudinaris o celebracions col·lectives que s'hagin realitzat a les platges.
Diàriament es realitzen les següents tasques:
• Neteja manual de totes les platges, recollint tots els residus de la superfície
• Neteja i buidat de les papereres
• Garbellat de la sorra a les platges amb accessibilitat, es repassa la totalitat de la superfície de la sorra en un gruix d'uns 8 cm per eliminar qualsevol objecte, residu o pedra. La maquinària separa els residus i la sorra queda homogeneïtzada, esponjosa i allisada.
• Manteniment i neteja de les dutxes i renta-peus, així com papereres, passarel·les i cartells
• Controls i anàlisis per garantir la salubritat pública a les aigües de les fonts i de les dutxes.
En col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, l'àrea de Medi Ambient ha creat una Brigada de Treballs en Benefici de la Comunitat que permet que persones amb condemnes per delictes penals puguin evitar l'entrada a presó prestant serveis en benefici de la comunitat. L'equip està format per un encarregat i 8 persones que presten el servei comunitari i s'encarreguen del manteniment de les zones d'aparcament i espais naturals protegits de les platges i els seus entorns.
Manteniment del guardó de Bandera Blava a les platges de l'Arrabassada, La Móra, la Savinosa i Tamarit.
Tarragona compta amb quatres platges reconegudes amb aquest guardó que ha anat revalidant de manera continuada. La consellera Ivana Martínez destaca que el manteniment d'aquest reconeixement europeu és un garantia de la qualitat de les nostres platges i posen en valor la tasca feta per buscar l'equilibri entre l'ús del recurs natural i el respecte de l'entorn.
La Bandera Blava és un guardó a la qualitat ambiental i els seus objectius són elevar el grau de consciència ciutadana i el grau d'intervenció de les autoritats sobre la qualitat de l'entorn de les platges i, en particular, de la qualitat de les aigües de bany requerida per la Directiva Comunitària (76/169/CEE, de 12/8/75).