Tarragona estudiarà alternatives per a la reutilització de l'aigua depurada a l'EDAR Tarragona Nord
L’Ajuntament de Tarragona i l’Agència Catalana de l’Aigua han signat un conveni per impulsar un estudi d’alternatives per a la reutilització de l’aigua tractada a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Tarragona Nord.
L'alcalde a Tarragona, Rubén Viñuales; i la directora general de Transició Hídrica de la Generalitat de Catalunya, Concha Zorrilla; han formalitzat aquest matí el conveni, que preveu una inversió superior als 210.000 euros per part de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), mentre que l'Ajuntament s'encarregarà de la redacció de l’estudi que haurà de definir les alternatives i l’estudi hidrogeològic de la futura planta, que inclourà la identificació dels terrenys més adequats per a la infiltració de l’aigua regenerada i la selecció de la tecnologia òptima per assolir la qualitat necessària de l’aigua per a la recàrrega de l’aqüífer.
L’alcalde Rubén Viñuales ha destacat que “aquest projecte ens permetrà explorar una via sostenible per aprofitar millor els nostres recursos hídrics, incrementant la dotació de l’aqüífer i fent més robust el sistema d’abastament d’aigua de la ciutat davant els reptes del canvi climàtic - i ha conclòs - D'aquesta manera fem els deures perquè un altre episodi futur de sequera ens agafi preparats".
Per la seva banda, la directora general de Transició Hídrica de la Generalitat de Catalunya, Concha Zorrilla, ha dit que “l’aposta per la regeneració és un dels eixos de l’estratègia de l’aigua del Govern i que en els propers 5 anys aconseguirem que més del 20% de l’aigua depurada es pugui regenerar i destinar a usos industrials, agrícoles, ambientals, municipals i lúdics”.
L’estudi a realitzar
L’estudi d’alternatives haurà de definir les característiques tècniques de la futura Estació de Regeneració d’Aigua, la seva capacitat de tractament i el punt d’aportació d’aigua més adient per afavorir la recàrrega de l’aqüífer.
L’objectiu principal de l’estudi és destinar aquesta aigua regenerada a la recàrrega de l’aqüífer detrític neogen i quaternari del Baix Gaià, actualment afectat per sobreexplotació i intrusió salina, amb l’objectiu de millorar la resiliència del subministrament d’aigua potable a la ciutat de Tarragona.
L’EDAR de Tarragona Nord, en funcionament des de l’any 2000 i gestionada per EMATSA, tracta actualment un cabal mitjà de 4.500 m³/dia mitjançant un sistema de tractament biològic. L’estudi avaluarà les opcions tècniques per implementar un tractament terciari que permeti la reutilització de l’aigua tractada, prioritzant la recàrrega de l’aqüífer com a ús principal.
A més, dit estudi inclourà la caracterització detallada tant de l’aigua tractada com de l’aqüífer receptor, amb especial atenció a la presència de contaminants emergents, metalls pesants i plaguicides, entre d’altres. L’estudi hidrogeològic valorarà la capacitat d’infiltració del medi, les metodologies més adequades per fer-ho i la possible propagació d’impactes aigües avall.
Aquest conveni s’emmarca en les polítiques de l’ACA per fomentar la reutilització d’aigua i la gestió sostenible dels recursos hídrics, especialment en contextos de sequera i canvi climàtic, amb l’objectiu de garantir l’abastament d’aigua i preservar el bon estat de les masses d’aigua
La regeneració, eix de la política de l’aigua
En el 2023, es van regenerar a Catalunya més de 80 hm3 d’aigua, que es van destinar per a usos ambientals (recàrrega d’aqüífers i increment del cabal d’aigua dels rius), industrials, lúdics i municipals. L’objectiu en els propers anys és incrementar aquesta xifra fins els 120 hm3 anuals, arran de la construcció de noves Estacions de Regeneració d’Aigua com les de Reus, Mataró i Figueres.