Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies 2024 Tarragona agraeix la tasca del voluntariat del niu de tortuga de la Savinosa

Tarragona agraeix la tasca del voluntariat del niu de tortuga de la Savinosa

Tarragona agraeix la tasca del voluntariat del niu de tortuga de la Savinosa

L’acte ha comptat amb una xerrada sobre la temporada de nidificació impartida pel Centre Tecnològic BETA
Tarragona agraeix la tasca del voluntariat del niu de tortuga de la Savinosa Joan Carles Borrachero
15/10/2024

Tarragona ha acollit aquest dimarts 15 d’octubre l’acte d’agraïment i clausura del voluntariat del niu de tortuga careta de la platja de la Savinosa. Es tracta de l’únic niu enregistrat durant la temporada de nidificació 2024 a tot Catalunya.

 L’acte ha comptat amb la participació del conseller de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona, Guillermo Garcia de Castro; del Director General de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, Marc Vilahur; el President del Port de Tarragona, Saül Garreta; així com tècnics del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic i de la Fundació CRAM.

El conseller García de Castro ha reconegut “la gran tasca duta a terme pels voluntaris i voluntàries que van estar dia i nit 24 h al peu del canó custodiant el preuat niu” - i ha conclòs recordant que  -“Tarragona és una ciutat preparada i formada en protocols de fauna marina. I és necessari seguir tots a una en aquesta línia tant administracions com tota la ciutadania”.

Per la seva banda, Marc Vilahur, ha agraït la feina del dia a dia del voluntariat per participar en els projectes de conservació de la tortuga marina. "Sense vosaltres, la conservació de la biodiversitat no és possible. La natura és una realitat que hem de treballar, acceptar i sobretot potenciar", ha expressat.
Finalment, Saül Garreta ha insistit en el fet de "conscienciar-nos tots que les nostres platges, a banda de ser espais de gaudi, també són espais naturals que hem de respectar".

L’acte, liderat per la Generalitat de Catalunya i coordinat per la Fundació CRAM, ha consistit en un agraïment als més de 100 voluntaris i voluntàries que han ajudat en la custòdia del niu de la Savinosa, del qual aquest passat agost van néixer 86 exemplars de tortuga careta.

Els presents han pogut gaudir d’una xerrada sobre la temporada de nidificació impartida pel Centre Tecnològic BETA i una xerrada sobre el programa de Head-Starting impartida per la Fundació CRAM.

La campanya d’informació, sensibilització i coordinació de custòdia del nius de tortuga careta 2024 ha estat liderada per la Generalitat de Catalunya i coordinada per la Fundació CRAM.

S’han desenvolupat diferents materials divulgatius per ajudar amb la tasca de sensibilització, una guia de suport al voluntariat i cartells informatius, així com s’han coordinat i executat diferents activitats educatives amb personal tècnic de la Fundació CRAM al voltant del niu de la Savinosa, per tal de fer arribar a tota la ciutadania aquests fets tant desconeguts i cada cop més recurrents.
 

La temporada de nidificació


El niu de la Savinosa, amb poc més d’un centenar d’ous, ha estat l’únic que s’ha detectat aquesta temporada a la costa catalana. La presència del niu es va confirmar el passat mes de juliol i el 30 d’agost van començar a eclosionar els ous. 

La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis del mes de juny i es perllonga fins a finals d’octubre. Les mares solen fer els nius entre mitjans de juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir a partir de principis d’agost fins a mitjans o finals d’octubre. La nidificació de tortugues careta a la Mediterrània occidental va començar fa uns 10 o 15 anys, el que indica un canvi de comportament motivat probablement pel canvi climàtic. Històricament, hi havia hagut presència d’exemplars de juvenils i subadults que s’hi alimentaven, però fins llavors no havien vingut femelles a reproduir-se.

Per garantir la viabilitat de la cria d’aquesta espècie a tot el territori català, el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica coordina els operatius per protegir aquests nius, en els quals també prenen part el Centre BETA de la UVic-UCC, la Fundació CRAM, el Cos d’Agent Rurals, la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, Forestal Catalana i el Zoo de Barcelona.

Segells de reconeixement d'administració oberta