Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies 2024 Ematsa implanta un nou mètode per a operacions de manteniment de la xarxa de clavegueram

Ematsa implanta un nou mètode per a operacions de manteniment de la xarxa de clavegueram

Ematsa implanta un nou mètode per a operacions de manteniment de la xarxa de clavegueram

El sistema amb mànega evita obrir rasa a la via pública i limita així l'impacte a un màxim de 24 - 48 h
Ematsa implanta un nou mètode per a operacions de manteniment de la xarxa de clavegueram Visita del president d'EMATSA, Rubén Viñuales, a les obres d’instal·lació amb el sistema de mànega. Foto: JC Borrachero.
09/07/2024

Ematsa implanta un sistema de conservació de la xarxa de clavegueram mitjançant mànega autoportant, sense necessitat d’obrir rasa. Es tracta d’un mètode que facilita i agilitza les tasques, ja que, com que no cal obrir el carrer, l’impacte sobre la via pública es limita a un màxim de 24 - 48h

Aquest matí, el president d’Ematsa i alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha visitat les obres d’instal·lació amb el sistema de mànega en dos punts al centre de la ciutat als carrers Méndez Núñez i Arquitecte Rovira i ha destacat el compromís del govern de la ciutat i Ematsa en resoldre situacions complexes, com és la conservació de la xarxa de clavegueram, amb solucions eficients i que aporten notables avantatges. En aquest sentit, ha destacat que les tasques amb aquest nou sistema redueixen els terminis d’execució de tres setmanes a 24/48h i també els costos econòmics fins al 50%. 

Sistema amb mànega sense rasa

El mètode es coneix com a CIPP, pel nom en anglès Cure in place pipe, i permet assegurar l’estanqueïtat del col·lector de clavegueram instal·lant un nou tub dins l’existent. La tècnica al detall consisteix en la instal·lació d’una mànega flexible de fibra de vidre, impregnada d’una resina de poliester adherent, que es desplega dins la canonada existent mitjançant tir per tracció amb mitjans mecànics. Un cop desplegada dins el tram, la mànega s’infla amb aire comprimit i s’endureix per la reacció de la resina a la llum ultraviolada a través d’un robot equipat amb aquestes llums que es fa circular per l’interior de la mànega.  

El resultat és un col·lector autoportant funcionalment nou amb gran resistència als agents químics que, a més, millora el rendiment hidràulic de la xarxa. Així mateix, augmenta la velocitat de circulació de l’aigua residual del col·lector i, per tant, es redueix el risc de sedimentació. D’altra banda, en eliminar les juntes, també desapareixen possibles problemes d’estanquitat i es redueixen els focus de proliferació de plagues. 

Les tasques impliquen treballs previs i posteriors per assegurar la correcta instal·lació de la mànega. Prèviament, per dur-ho a terme, s’inspecciona amb càmera amb circuit tancat de televisió, s’acondiciona amb robot fresador i es netegen els col·lectors amb vehicles amb sistemes d’aigua d’alta pressió. Posteriorment a la instal·lació de la mànega, es procedeix a realitzar les connexions de les escomeses, el tall i segellat dels extrems del tram instal·lat i una darrera inspecció amb càmera per verificar el correcte funcionament.

La companyia d’aigües està iniciant la implantació progressiva d’aquest mètode de treball que preveu incrementar notòriament en els mesos vinents, coordinadament amb els serveis tècnics municipals. 

Segells de reconeixement d'administració oberta