Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies 2024 Caminant sobre la Mina de l'Arquebisbe, proposta de la Biblioteca Hemeroteca municipal i EMATSA

Caminant sobre la Mina de l'Arquebisbe, proposta de la Biblioteca Hemeroteca municipal i EMATSA

Caminant sobre la Mina de l'Arquebisbe, proposta de la Biblioteca Hemeroteca municipal i EMATSA

Un recorregut per aquesta conducció d’aigua, clau en la història de Tarragona
Caminant sobre la Mina de l'Arquebisbe, proposta de la Biblioteca Hemeroteca municipal i EMATSA Foto Vallvé
08/03/2024

L’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona i la Biblioteca Hemeroteca Municipal organitzen la sortida “Caminant sobre la Mina de l’Arquebisbe” el pròxim dissabte 23 de març al matí. Una proposta històrica i cultural per donar a conèixer diversos aspectes del món de l’aigua a la ciutat en el marc del dia Mundial de l'Aigua que se celebra el 22 de març. 

La caminada realitza un recorregut per la Mina de l’Arquebisbe, una infraestructura hidràulica que abastia la ciutat, i recorda la fita del 3 de desembre de 1798, quan es va posar en marxa i l’aigua va tornar a brollar de les fonts de Tarragona, algunes d’elles fetes construir expressament per a commemorar aquell esdeveniment. Els artífexs de la recuperació de la mina van ser els arquebisbes Joaquin de Santiyán i Francesc Armanyà, que van retornar a la ciutat la portada d’aigües des de la captació de Puigpelat. 

Es tracta d’un recorregut circular que s’inicia al Camp de Mart i que ressegueix els vestigis de la mina romana al voltant de Sant Pere i Sant Pau i la Part Alta. Durant el camí es visiten les fites, respiralls i pous de registre, també les instal·lacions d’EMATSA i l’espai El camí de l’aigua, situat dins d’un antic dipòsit museïtzat, així com l’interior del dipòsit d’aigua de l’Oliva. La caminada acaba recorrent, ja dins el nucli urbà, l’antiga entrada de la mina romana, la torre de les aigües i les quatre fonts que va fer construir l’arquebisbe Armanyà i que encara es conserven a la Part Alta a la plaça Sant Joan, plaça de les Cols i plaça Sant Antoni. 

L’itinerari és d’uns 5 quilòmetres, la durada prevista és de 3:30 hores i és recomanable portar calçat i roba còmoda. L’activitat és gratuïta amb inscripció prèvia i té un aforament de 50 places.  

Les inscripcions ja estan obertes i poden fer-se a través del correu electrònic: bhmt@tarragona.cat

Segells de reconeixement d'administració oberta