S'enceta la temporada de platges de Tarragona amb la presència diària de 35 socorristes, 8 efectius de la guàrdia urbana i 20 treballadors de neteja
Demà s’enceta la temporada 2021 de platges que es prolongarà fins al 14 de setembre. Amb l’entrada en funcionament de la campanya de platges s’inicia el servei de salvament i socorrisme a les platges del municipi de Tarragona. “Aquest servei té com a objectiu prevenir els accidents i garantir la seguretat de les persones al litoral del municipi tarragoní, així com disposar d’un servei de primera intervenció en cas que es produeixin situacions de risc”, explica el conseller de Medi Ambient, Xavier Puig, que afegeix: “Continuem en pandèmia, així que es fa necessari mantenir recomanacions de seguretat en l’ús de platges com el manteniment de les distàncies de seguretat entre grups i individus, evitar les platges amb ocupació elevada que no permeti mantenir les distàncies o l’ús individual de dutxes i serveis públics”.
Les platges on es prestarà el servei són: Miracle, Arrabassada, Savinosa, Capellans, Llarga, La Móra i Tamarit. La resta de cales platges (Roca Plana, Cala Fonda, Cala Jovera) no disposen d’aquest servei. Es prestarà cada dia de la setmana (de dilluns a diumenge inclosos festius) des de les 10.00 hores fins a les 19.00 hores fins al proper 14 de setembre. A la platja de l’Arrabassada el servei es seguirà prestant fins el 30 de setembre, però només els caps de setmana i festius (tal com s’ha fet entre el 15 de maig i 15 de juny).
El servei de salvament i socorrisme es presta a través de l’entitat Creu Roja, que disposa dels mitjans humans i materials, així com de l’experiència necessària per poder dur a terme aquestes tasques amb total garantia. Els passats dies Creu Roja ha estat instal·lant els elements de vigilància i seguretat a les platges (torres de vigilància i llocs de socors) i posant a punt el material per a la temporada.
RECURSOS HUMANS I MATERIALS
Per poder dur a terme les tasques de salvament i socorrisme amb garanties són necessaris recursos humans i materials especialitzats, que permetin que el servei es presti sense interrupcions cada dia. En aquest sentit, a les platges de Tarragona hi treballaran cada dia un total de 35 persones:
- 28 socorristes
- 3 patrons i mariners d’embarcacions
- 2 tècnics d’emergències sanitàries
- 1 teleoperador
- 1 director/coordinador
Per poder cobrir aquestes 35 places de treball durant diàriament, és necessària la contractació de 49 persones, per tal de poder cobrir torns, vacances, baixes, etc.
A més, per fer més efectiva la vigilància i la resposta a incidents, es disposa dels següents recursos materials:
- 6 Llocs de socors
- 11 torres de vigilància
- 3 motos aquàtiques
- 1 embarcació semirígida
- 1 ambulància
- 8 cadires amfíbies i 11 crosses
- 1 espai per a persones amb mobilitat reduïda (Arrabassada)
Les torres de vigilància i llocs de socors compten amb material necessari per prestar el servei de vigilància i prevenció (banderes indicatives, prismàtics, xiulets, megafonia, cartells informatius) i el servei de salvament i socorrisme (farmacioles, lliteres de reconeixement, collarins, oxigenoteràpia, llaunes de rescat, immobilitzadors, etc.). A més, a la platja de l’Arrabassada es disposa d’un espai adaptat per al bany per a persones amb mobilitat reduïda, amb una zona d’ombra i descans al costat de les passarel·les d’entrada i sortida central i d’un sanitari adaptat d’ús exclusiu.
Finalment també s’ha procedit a l’abalisament del litoral per tal de delimitar mitjançant un sistema de boies les zones de bany i els canals de navegació a les platges.
ACTUACIONS DEL SERVEI L’ANY 2020
Enguany s’espera una temporada amb certa normalitat en comparació amb la temporada 2020 que –a causa de la pandèmia de COVID-19 i a les restriccions i mesures sanitàries- va ser molt atípica pel que fa a la freqüentació de les platges del municipi.
L’any 2020 es van produir 625 assistències sanitàries, molt inferior l’any 2019 (1.090) i 2018 (1.390). Per quantitat, les assistències més habituals van ser per ferides incises o erosives (38 %), picades de meduses (21 %), altres picades i al·lèrgies (11 %), picades de peix aranya (11 %), contusions (5%) i vertigen/mareig (3 %). A més, es van produir 29 rescats (18 d’ells a la Platja Llarga) i el servei d’ambulància es va activar un total de 64 cops.
Pel que fa a l’estat de la mar i indicacions sobre el bany, un 66% del temps es va disposar de bandera verda a les platges, mentre que les banderes grogues i vermelles es van mostrar en menor proporció (32% i 2% respectivament). Per altra banda, es van produir uns 13.908 avisos als usuaris de les platges, com poden ser avisos per perill a roques o espigons, embarcacions dins zones de banys, banyistes fora de zones de bany, etc. Finalment, pel que fa a ajudes a persones amb mobilitat reduïda i ajuda a persones extraviades, es van produir 350 actuacions, amb 97 préstecs de cadires amfíbies i 78 de crosses.
NETEJA DE PLATGES
La neteja de platges s’intensifica durant l’estiu, amb un servei que es presta els set dies de la setmana i que treballa a primera hora del matí per deixar les platges en estat òptim. L’equip està format per un encarregat, cinc maquinistes i deu peons que s’amplia en casos puntuals i necessaris.
Aquest any, a més s’hi sumaran 4 persones d’un Pla d’Ocupació de Litoral per tal de netejar residus de les zones de pícnic i aparcaments, zones rocoses entre platges, camí de ronda litoral i altres necessitats que es vagin detectant.
Diàriament es realitzen les següents tasques:
- Neteja manual de totes les platges, recollint tots els residus de la superfície.
- Neteja i buidat de les papereres.
- Garbellat de la sorra a les platges amb accessibilitat, es repassa la totalitat de la superfície de la sorra en un gruix d’uns 8 cm per eliminar qualsevol objecte, residu o pedra. La maquinària separa els residus i la sorra queda homogeneïtzada, esponjosa i allisada.
- Manteniment i neteja de les dutxes i rentapeus, així com papereres, passarel·les i cartells
UNITAT DE VIGILÀNCIA DE PLATGES
Per tretzè any consecutiu, l‘Ajuntament de Tarragona mitjançant la Guàrdia Urbana, portarà a terme el servei de vigilància a les platges del terme municipal. Aquest servei es durà a terme majoritàriament en motocicleta i a peu per facilitar el contacte directe amb el ciutadà, per tal de reforçar la proximitat. La campanya de vigilància de platges Tarragona 2021, s’inclou al Pla Local de Seguretat. El període del servei serà del dilluns 7 de juny fins el diumenge 12 de setembre de 2021, en torns de matí i tarda de 7 del matí a 10 de la nit.
Aquest dispositiu especial busca garantir la convivència ciutadana i vetllar per la seguretat, treballant en la prevenció de qualsevol fet delictiu. La Guàrdia Urbana a més també durà a terme les tasques de policia administrativa - fent complir el pla d’usos, la normativa d’acampades, focs, animals, venda ambulant sense llicència municipal, entre d’altres-. També durà a terme les tasques de vigilància de la Llei de Costes, a més la unitat també treballarà controlant el trànsit. La unitat també durà tasques de vigilància i preservació del medi ambient, especialment al bosc de la Marquesa. Finalment, els agents durant a terme tasques d’ajuda, auxili, informació, recollida de queixes i suggeriments, localització de menors extraviats, etc.
CONSELLS DE PROTECCIÓ CIVIL
La Conselleria de Protecció Civil recorda que, aquest 2021, es manté la necessitat d’aplicar unes normes d’ús de les platges que caldrà respectar. En aquest sentit es recorda que no es pot accedir a les platges si tenen una ocupació elevada que no permeti mantenir la distància de seguretat d’1,5 m, a més cal respectar el perímetre de seguretat de 2 m respecte a altres persones usuàries, sense superar el màxim de 10 persones de diferent bombolla de convivència. L’ús de la mascareta és obligatori fins arribar a l’espai i no és obligat durant el bany, recordar que sempre que no es dugui la mascareta posada és important que es mantenir la distància de seguretat interpersonal d'1,5 m. Des de la conselleria també es recomana evitar compartir menjar i estris de bany i fer un ús individual de les dutxes. Finalment recorda que com a espai a l’aire lliure, es pot fer esport a les platges, però sense contacte físic, sempre mantenint la distància de seguretat i evitant les concentracions de persones que superin el límit que en aquell moment l’autoritat sanitària determini.