Neixen les primeres 47 tortugues babaues del niu de la platja del Miracle
Aquest diumenge al vespre van néixer les primeres tortugues del niu de la platja del Miracle, i fins aquest dilluns a mig matí 47 exemplars han sortit de l’ou. Fins allà s’hi va traslladar l’alcalde Pau Ricomà, que va destacar la tasca dels voluntaris,“que han estat custodiant el niu durant un mes i mig i han fet possible que aquestes tortugues siguin alliberades”. La consellera de Medi Ambient, Eva Miguel, també ha volgut reiterat l’agraïment als voluntariat i també ha explicat que “s’ha millorat la manera de fer respecte a la primera posada de fa uns anys, i que es vol seguir millorant i, per exemple, s’està valorant la creació juntament amb la Generalitat de Catalunya d’un punt únic de custodia de nius de tortuga babaua a la ciutat, que també podria servir de centre d’interpretació d’aquest animal”.
El dia 10 de juliol, una tortuga babaua va pondre 99 ous, dos dels quals es van trencar. 20 dels ous es van traslladar a una incubadora del CRAM per tal d’assegurar que tirin endavant. Aquest diumenge a la nit i durant la matinada han sortit unes 47 tortugues, que els tècnics han mesurat, pesat i comprovat que tinguessin un bon estat de salut. D’aquestes 47 tortugues, 10 s’han traslladat al CRAM per tractar-se d’exemplars més dèbils i allà viuran durant un any per tal d’assegurar que siguin viables a l’hora de ser alliberats. Finalment, 37 exemplars han estat alliberats al llarg de les darreres hores. Durant aquesta nit i matinada ja han nascut més de la meitat de les tortugues del niu i s’espera que les properes hores en puguin néixer algunes més. Per aquesta raó es continuarà fent guàrdia al niu com a mínim al llarg del dia i la nit d’aquest dilluns.
Agraïment als voluntariat
El naixement de les tortugues és en gran part fruit de l’esforç del personal voluntari. Des del 10 de juliol, han estat unes 150 persones que han col·laborat en les tasques de custòdia i vigilància del niu en torns de 3 hores en grups reduïts durant les 24 hores del dia. Per aquesta raó, quan van néixer les primeres tortugues, es va avisar a tots els voluntaris per tal que poguessin veure les cries, així com les tasques dels experts i l’alliberament al mar, com a mostra d’agraïment per la tasca que han estat duent a terme.
La campanya de voluntariat ambiental per al seguiment de fauna marina s’organitza des de Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona des de l’any 2015. Té com a objectiu preservar les poblacions d’animals com la tortuga babaua que arriben a la nostra costa i permet sumar esforços amb les entitats ambientals i els voluntaris que hi participen.
El voluntariat se centra en efectuar seguiments periòdics a les platges del municipi, donar avís de la presència d’indicis de posta de tortuga i custodiar els nius fins al moment de l’eclosió dels ous. Així mateix, s’encarrega de la detecció de mamífers marins o elasmobranquis (rajades i taurons), entre altres que es puguin trobar vora la costa. Finalment, participa de la educació, divulgació i sensibilització ambiental de la ciutadania.
La campanya compta amb la col·laboració de les entitats ambientals del territori: GEPEC, GATA, Ecologistes en Acció, La Sínia, Plataforma Salvem la Platja Llarga i Greenpeace. En anys anteriors s’ha arribat a comptar amb la participació de més de 100 persones voluntàries.
Aquest any també s’hi han sumat altres serveis municipals com el Servei de Socorrisme i Salvament de platges, la Guàrdia Urbana de Tarragona o el Departament de Neteja Pública.