Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies 2021 L'Ajuntament de Tarragona rescata peixos al tram baix del riu Francolí

L'Ajuntament de Tarragona rescata peixos al tram baix del riu Francolí

L'Ajuntament de Tarragona rescata peixos al tram baix del riu Francolí

La conselleria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona ha realitzat un rescat de peixos al tram baix del riu Francolí
 L'Ajuntament de Tarragona rescata peixos al tram baix del riu Francolí Fotografia: Manel R. Granell
03/06/2021

La baixa pluviometria del mes de maig i l’inici de la pujada de temperatures, han condicionat un important i ràpid assecatge de l’eix principal del Francolí al seu pas per Tarragona. 

Aquest fenomen, recurrent en els cursos baixos dels rius amb marcat règim mediterrani durant els mesos d’estiu, ha provocat episodis de mortalitat de peixos en diferents punts de la secció fluvial compresa entre el pont de l’autovia A7 i el pont de Santa Tecla. El conseller de Medi Ambient, Xavier Puig, assegura que “el rescat de peixos està enfocat a capturar aquells exemplars que puguin quedar confinats en petites basses aïllades i transportar-los cap a localitzacions d’inundació permanent”. Per la seva part, la consellera de Benestar Animal, Carla Aguilar-Cunill, apunta que “busquem que els animals que habiten al riu estiguin en un lloc més segur. Creiem que s’ha de fer una gestió de l’aigua equilibrada i sostenible amb respecte a l’entorn animal del riu”.  

Amb l’objectiu de minimitzar els impactes de l’estiatge sobre la fauna aquàtica en aquells sectors on el Francolí encara conserva un cert flux d’aigua, la conselleria de medi ambient impulsa un rescat de peixos enfocat a capturar aquells exemplars que puguin quedar confinats en petites basses aïllades i transportar-los cap a localitzacions d’inundació permanent. 

Els treballs de rescat els efectua l’empresa Sorelló, Estudis al Medi Aquàtic, durant la primera quinzena de juny de 2021. 

 

Contactes amb l’ACA per estudiar les causes 

Per altra banda, el consistori tarragoní es reunirà la setmana vinent amb l’Agència Catalana de l’Aigua per “valorar si l’escenari d’assecatge és degut, exclusivament, a processos naturals o és el resultat de la sinergia de diversos factors com les captacions d’aigua, la baixa qualitat hidromorfològica del riu. L’objectiu és que el riu tingui cabal ecològic”, subratlla Puig. “A la reunió amb l’ACA defensarem que es faci una gestió ètica i es preservi la vida animal”, afegeix Aguilar-Cunill. 

Així mateix, s’espera concretar un protocol d’avís i alerta d’assecatge que ajudi a anticipar les actuacions de rescat, i estudiar altres possibles mesures de gestió i conservació de l’hàbitat aquàtic i de ribera. 

Segells de reconeixement d'administració oberta