L'Ajuntament, Ecovidrio i Ecoembes inicien una campanya per millorar la recollida selectiva al sector hosteler i de la restauració
L’Ajuntament de Tarragona, Ecoembes i Ecovidrio impulsen una campanya de millora de la recollida selectiva per al sector d’hostaleria i restauració. Equips de tècnics de les dues empreses gestores dels residus de vidre i dels envasos de plàstic, llaunes, brics i dels envasos de paper i cartró visitaran els més de 500 establiments de la ciutat. Durant les visites, facilitaran informació sobre la correcta separació i recollida selectiva de les fraccions dels contenidors verd i groc. A més, realitzaran enquestes per conèixer els hàbits de reciclatge i, d’aquesta manera, oferir cubells adequats a les necessitats de cada establiment.
Així ho han explicat en roda de premsa la consellera de Neteja Pública i Medi Ambient, Ivana Martínez, el gerent de Gestió Local i Autonòmica d’Ecoembes Catalunya, Jordi Pietx, i la gerent de Catalunya d’Ecovidrio, Sílvia Mayo, els quals han destacat que el objectiu principal és incrementar la taxa de recollida selectiva al nostre municipi. Per això és clau abordar el sector de l'hostaleria i la restauració, ja que s’hi consumeixen prop del 50% dels envasos de vidre d'un sol ús que es produeixen a tot l’Estat.
La campanya començarà amb entrevistes als establiments d'hostaleria per conèixer de primera mà els seus hàbits i necessitats a l’hora de separar els residus que generen. Amb aquesta informació es podran adequar els recursos existents per tal de donar un millor servei, per això, aquells establiments que ho sol·licitin rebran gratuïtament cubells de recollida selectiva per als envasos, tant de vidre com de plàstic.
Beneficis del reciclatge
Tot el vidre que es diposita al contenidor verd es recicla al 100%. Es porta a una planta de tractament exclusiva per al vidre, on es processa i es converteix en pols de vidre que serveix per fabricar nous envasos. De fet, d’un envàs de vidre reciclat es pot tornar a fer un altre envàs exactament igual. El vidre es pot reciclar infinites vegades sense perdre les seves propietats. D’altra banda, durant el 2016 es van reciclar 245.000 tones d’envasos lleugers i d’envasos de paper i cartró a tot Catalunya, assolint una taxa de reciclatge del 83%.
Amb el reciclatge estalviem recursos naturals, reduïm la quantitat de deixalles que van als abocadors, reduïm les emissions de CO2 a l’atmosfera i estalviem energia. A més de tenir cura del medi ambient, la recollida selectiva i el reciclatge té nombrosos beneficis socials i econòmics, com per exemple, la generació de llocs de treball.
En aquest procés és clau la implicació de tota la ciutadania ja que cada petit gest compta. Per exemple, reciclant tres ampolles de vidre estalviem l’energia suficient com per carregar a diari la bateria d’un smartphone durant tot un any. Així mateix, per cada sis llaunes o ampolles de plàstic que reciclem contrarestem la contaminació de deu minuts del tub d’escapament d’un vehicle.
Dades de reciclatge de vidre i envasos a Tarragona
Segons les últimes dades disponibles de 2016, la ciutadania tarragonina va separar un total de 2.240 tones d'envasos de vidre i 2.553 tones d’envasos de plàstic, llaunes i brics. Això suposa que cada habitant va aportar als contenidors de recollida selectiva una mitjana de 12,72 kg de vidre i 18,35 kg d’envasos.
Actualment Tarragona disposa de 586 àrees de contenidors de recollida selectiva instal·lats.