L'Ajuntament ha recollit 104 tones de brossa i runa dels abocadors incontrolats
Durant aquest primer trimestre, l'Ajuntament ha netejat 26 abocadors ubicats en terrenys públics que han suposat 104 tones de brossa i runa i també s'han iniciat 27 expedients per requerir als propietaris dels terrenys privats bruts perquè els netegin. La consellera de Medi Ambient i Neteja Pública, Ivana Martínez ha explicat que "des del consistori estem destinant recursos i personal a resoldre una problemàtica que ens preocupa i que costa uns diners que paguem entre tots per culpa de l'incivisme d'uns pocs".
La consellera ha explicat que molts d'aquests punts detectats com abocadors incontrolats són reincidents, "des de l'Ajuntament estem treballant per buscar solucions per a fer més efectiva i ràpida la neteja i poder evitar el problema". En aquest sentit, s'està treballant per augmentar les facilitats perquè la gent pugui portar els residus a la Deixalleria Municipal del Polígon Riu Clar i la propera campanya de conscienciació contra l'incivisme es dedicarà a informar dels punts i els procediments per llençar les deixalles.
Per a la neteja dels terrenys privats, des de l'àrea de Medi Ambient s'inicia un procediment administratiu per tal de requerir-ne als propietaris que el netegin. L'any 2015 es van fer 127 expedients de requeriment de neteja, i de gener a abril del 2016 se n'estan tramitant 27. La consellera ha explicat que es tracta d'un procediment que pot allargar-se per garantir la seguretat jurídica del tràmit i que si en aquest temps s'agreuja la situació de l'abocador, i pot arribar a suposar un perill pel risc d'incendi i la seguretat de les persones, l'Ajuntament actua per la via d'urgència, com va ser el cas del recent abocador del Llorito.
Terrenys públics
La neteja dels terrenys públics i solars municipals es fa de manera automàtica i periòdica a través del contracte de neteja. Durant el 2015 es van netejar un total de 124 abocadors, recollint 416 tones de brossa i runa. En aquest 2016, ja s'han netejat 26 abocadors que han suposat la recollida de 104 tones de residus. La partida per aquest any per a la neteja de solars públics és de 272.110 euros.
A més, des del 2014 l'Ajuntament ha posat en marxa, en col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, la Brigada de Treballs en Benefici de la Comunitat, que està formada per persones que han comès delictes lleus que commuten la seva condemna per treballs comunitaris. En el cas d'aquesta Brigada s'encarreguen de la neteja i manteniment d'espais forestals i litorals, periòdicament treballen en zones com les desembocadures dels rius Gaià i Francolí, camins anella verda, aparcaments de monuments perifèrics, solars entorn vies interurbanes, etc. La posada en marxa va tenir una inversió de 30.000 euros i el cost anual d'aquesta brigada és de 40.000 euros.
Des del 2013, la Fundació Onada s'encarrega del condicionament de camins i l'eliminació d'abocadors incontrolats en terrenys públics de sòl no urbanitzable. El servei té un cost anual de 20.000 euros. Entre altres punts, s'han encarregat de la neteja del camí de les coves del Llorito, camí a l'urbanització Rodolat del Moro i camí del Clot del Mèdol.
Crida ciutadana
La consellera ha fet una crida a la conscienciació ciutadana: "La col·laboració ciutadana és important per evitar la proliferació dels abocadors incontrolats" i ha recordat els diferents canals per informar-se sobre on dipositar les deixalles com el Telèfon Verd i el correu electrònic mediament@tarragona.cat i també l'aplicació EPP per denunciar i avisar d'abocadors i focus d'acumulació de brossa.