Nou servei de recollida d'oli a La Floresta, l'Albada i al centre de la ciutat
Fins ara els ciutadans de Tarragona podien portar l’oli usat de cuina a la deixalleria fixa o a les deixalleries mòbils. L’Ajuntament estendrà la recollida d’oli usat a altres indrets del municipi, atès que aquest oli es converteix en un residu altament contaminant si el llencem per l’aigüera perquè:
- Contamina l’aigua dels rius i del mar i contamina el sòl.
- Amb 1 litre d’oli es poden contaminar fins a 1.000 litres d’aigua.
- Dificulta i encareix la depuració de les aigües residuals urbanes.
L’oli es pot reciclar per obtenir biodièsel i productes cosmètics i sabons. Per tal de facilitar als ciutadans la recollida selectiva d’oli domèstic i de fomentar pràctiques respectuoses amb el medi ambient, la conselleria de Neteja de l’Ajuntament de Tarragona engega un nou servei de recollida mitjançant contenidors instal·lats a la via pública.
En aquesta fase d’implantació del servei s’han instal·lat 10 contenidors d’oli a les zones i carrers següents:
- La Floresta: entre els blocs Castanyer i Gessamí.
- L'Albada: carrer Lluís Bonet i Amigó cantonada amb Florenci Gasulla i carrer Lluís Bonet i Amigó cantonada amb el carrer Mas de Sevil.
- Al centre de la ciutat: avinguda Roma (davant del Parc de la Ciutat); carrer Pere Martell, 21; avinguda Prat de la Riba, 21; carrer Mallorca cantonada amb plaça Ponent, i els carrers Francesc Bastos amb Manuel de Falla.
- Serrallo: Moll de Costa.
La instal·lació d’aquests contenidors s’anirà fent extensiva a tot el terme municipal.
Servei de recollida en altres zones de la ciutat
En el decurs de l’any 2014 aquest servei ja es va implementar a alguns barris de la ciutat, com són Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador, Sant Ramon i Santa Isabel i Bonavista. En total hi ha instal·lats 37 contenidors d’oli i durant el 2014 es van recollir aproximadament 1.200 litres d’oli usat.
Recollida d’oli a les escoles
També cal tenir en compte que Tarragona ha estat una de les primeres ciutats de Catalunya que recullen l’oli usat a les escoles. Hi ha 14 escoles que participen en el projecte, sent un total de 6.600 alumnes. El curs escolar passat, 2013-2014, es van recollir uns 3.500 litres d’oli usat a les escoles i al llarg d’aquest curs, el 2014-2015, ja s’han recollit 2.500 litres.
Característiques dels contenidors
Els contenidors de la via pública seran de 240 litres i aniran equipats amb una estructura metàl·lica amb sistema interior de seguretat antivandàlic i amb un sistema contra vessaments a la via pública. Tots els contenidors aniran convenientment serigrafiats amb instruccions específiques sobre la recollida d’oli.
Termini d’implantació del servei
Els contenidors s’han instal·lat entre els dies 5 i 6 de maig.
Recipient per emmagatzemar l’oli i embut
Els ciutadans podran emmagatzemar l’oli usat dins una ampolla de plàstic reutilitzada, ja siguin ampolles d’aigua, refrescos, etc. Per tal de sensibilitzar els ciutadans i incentivar la recollida de l’oli de cuina usat, l’Ajuntament donarà als ciutadans que ho vulguin un embut per facilitar la recollida de l’oli als habitatges. L’embut té un filtre per separar l’oli de les restes del menjar i s’adapta perfectament a una ampolla de plàstic d'1,5 – 2 litres, evitant així que en vessi cap gota. Una vegada l’oli és dins l’ampolla, només cal que el dipositin a uns dels contenidors que trobaran a la via pública o a les deixalleries.
Qui estigui interessat a obtenir un embut gratuït el pot passar a recollir a les oficines del departament de Neteja pública de l’Ajuntament de Tarragona, a la plaça Imperial Tàrraco núm. 1, de 09.30 a 14.00 hores.
Freqüència de buidatge dels contenidors
La freqüència de buidatge dels contenidors serà d’un dia al mes, però s’anirà adaptant a les necessitats de recollida. En cas que algun contenidor s’ompli més sovint, s’augmentarà la freqüència de buidatge.
Cost del servei
Aquest servei no té cap cost per l’Ajuntament. El cost del servei l’assumeixen les empreses REAGRA i FCC,S.A. i consta de l’adquisició dels contenidors i de les despeses del personal de recollida.
A partir d’ara, doncs, els ciutadans de Tarragona podran portar l’oli de cuina usat a les deixalleries mòbils, a la deixalleria fixa, als contenidors de la via pública i als centres escolars que estiguin adherits a la recollida.