Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies 2014 Tarragona comptarà amb contenidors per a la recollida d'oli domèstic

Tarragona comptarà amb contenidors per a la recollida d'oli domèstic

Tarragona comptarà amb contenidors per a la recollida d'oli domèstic

S'instal·larà un contenidor a la via pública per cada mil habitants
Tarragona comptarà amb contenidors per a la recollida d'oli domèstic Models de contenidor d'oli
12/03/2014

Fins ara els ciutadans de Tarragona podien portar l’oli de cuina usat a la deixalleria fixa o a les deixalleries mòbils. Amb la finalitat de facilitar la recollida selectiva d’oli domèstic, des de la conselleria de Neteja Pública es posa en marxa un nou servei de recollida mitjançant contenidors instal·lats a la via pública i a les entitats del barri.

Cal tenir en compte que l’oli usat a la cuina es converteix en un residu altament contaminant si el llencem per l’aigüera:

  • Contamina l’aigua dels rius i del mar i contamina el sòl.
  • Amb 1 litre d’oli es poden contaminar fins a 1.000 litres d’aigua.
  • Dificulta i encareix la depuració de les aigües residuals urbanes.

 

Cal tenir en compte que l’oli es pot reciclar per obtenir biodiesel i productes cosmètics i sabons i que som una de les primeres ciutats de Catalunya que recullen l’oli usat a les escoles.

Nou servei de recollida d’oli

Aproximadament s’instal·laran uns 140 contenidors a la via pública i uns 80 a les entitats de cada barri. En total seran uns 220 contenidors repartits per tot el terme municipal. La implantació es farà de forma simultània, és a dir, al barri on s’instal·lin els contenidors de via pública també s’instal·laran els contenidors de les entitats. Les entitats on es posaran contenidors d’oli són:

  • Centres cívics
  • Associacions de veïns
  • Llars de jubilats
  • Poliesportius

 

Aproximadament s’instal·larà 1 contenidor a la via pública per cada 1.000 habitants.

La distribució de contenidors per barris serà la següent:

 

Barri

Habitants

Contenidors

Bonavista

8.962

9

St. Salvador

7.228

7

St. Pere i St. Pau

16.606

17

Part Alta

4.131

4

Centre ciutat

60.992

60

Riuclar

1.022

1

Parc Riuclar

1.423

1

Floresta

1.174

1

Icomar

573

1

Torreforta

9.532

9

La Granja

3.688

4

Campclar

9.822

10

El Pilar

490

1

Llevant

9.890

14

Serrallo

1.156

1

Total

136.689

140

 

La implantació començarà aquest mes de març pels barris de Bonavista, Sant Salvador i Sant Pere i Sant Pau i s’anirà fent extensiva a la resta de zones de la ciutat.

 

Característiques dels contenidors

Els contenidors de la via pública seran de 360 litres i aniran equipats amb una estructura metàl·lica amb sistema interior de seguretat anti vandàlic i amb un sistema contra vessaments a la via pública. Els contenidors de les entitats seran de 240 litres. Tots els contenidors aniran convenientment serigrafiats amb instruccions específiques sobre la recollida d’oli.

 

Termini d’implantació del servei

La col·locació dels contenidors durarà un any, comença aquest mes de març de 2014 i finalitzarà, aproximadament, el mes d’abril de 2015.

 

Recipient per emmagatzemar l’oli i embut

Els ciutadans podran emmagatzemar l’oli usat dins una ampolla de plàstic reutilitzada, ja siguin ampolles d’aigua, refrescos, etc. Per tal de sensibilitzar els ciutadans i incentivar la recollida de l’oli de cuina usat, l’Ajuntament donarà als ciutadans que ho vulguin un embut per facilitar la recollida de l’oli als habitatges. L’embut té un filtre per separar l’oli de les restes del menjar i s’adapta perfectament a una ampolla de plàstic d'1,5 – 2 litres, evitant així que en vessi cap gota. Una vegada l’oli és dins l’ampolla, només cal que el dipositin a uns dels contenidors que trobaran a la via pública, a les entitats o a les deixalleries.

Aquests embuts es podran passar a recollir als punts següents:

  • A les entitats on s’instal·lin el contenidor d’oli: associacions de veïns, llars de jubilats, centres cívics, etc.
  • A les oficines del departament de Neteja pública de l’Ajuntament de Tarragona, a la Plaça Imperial Tàrraco, 1, de 09.30 a 14.00 hores.

 

Freqüència de buidatge dels contenidors

La freqüència de buidatge dels contenidors serà un dia al mes, però s’anirà adaptant a les necessitats de recollida. En cas que algun contenidor s’ompli més sovint, s’augmentarà la freqüència de buidatge.

 

Cost del servei

Aquest servei no té cap cost per l’Ajuntament. L’assumeixen les empreses AGB (Aceites y grasas para Biodiesel) i FCC,SA, i consta de l’adquisició dels contenidors i de les despeses del personal de recollida, en total aproximadament 77.000€.

 

Recollida a les escoles

Per complementar la recollida d’oli usat i augmentar-ne el reciclatge i valorització, el passat mes de desembre de 2013 es va iniciar un servei de recollida d’oli per a totes les escoles de la ciutat.

S’han adherit al servei de recollida d’oli unes 15 escoles de la ciutat:

  • Teresianes – centre ciutat
  • El Carme -– centre ciutat
  • Pau Delclòs – centre ciutat
  • La Salle SP i SP – St. Pere i St. Pau
  • Bonavista – Ponent
  • Pràctiques - St. Pere i St. Pau
  • César August – centre ciutat
  • Carmelites - centre ciutat
  • Sant Pau Apòstol - centre ciutat
  • Pax - centre ciutat
  • Ponent - Ponent
  • Estonnach – Part Alta
  • Mare de Déu dels Àngels – Ponent , Campclar/Torreforta
  • Miracle – centre ciutat
  • St. Domènech - centre ciutat


Per incentivar als alumnes també es fa un taller d’educació ambiental adaptat a cada curs en el qual s’expliquen els impactes negatius de l’oli sobre el medi ambient i els avantatges que suposa reciclar-lo. Ja s’ha fet la recollida d’oli a tres escoles (Bonavista, Pràctiques i el Carme), en les que s’han recollit 388 pots d’oli, per tant, uns 350 litres d’oli usat.

En algunes escoles ja s’ha programat la segona recollida, la qual cosa vol dir que els alumnes estan portant l’oli de cuina usat per a reciclar. Les escoles que no s’han adherit al projecte de recollida d’oli, probablement s’adhereixin a l’inici del curs vinent.

“Entre deixalleries, contenidors de via pública, contenidors a les entitats i servei de recollida a les escoles els ciutadans de Tarragona podran portar l’oli de cuina usat a més de 270 punts de recollida.” Afirma Joan Sanahujes, regidor de Neteja Pública de l’Ajuntament de Tarragona. “Treballem per mantenir una ciutat neta i endreçada, digna dels ciutadans i ciutadanes de Tarragona i dels dos milions i mig de turistes que ens visiten cada any. Volem que hi estiguin a gust i que es millori el medi ambient”, afirma Joan Sanahujes.

Segells de reconeixement d'administració oberta