A més dels treballs d’inspecció i seguiment de les plagues i malalties que afecten els elements vegetals municipals, es confecciona un programa per al control de les més importants.
Es porten a terme més de 500 intervencions amb productes fitosanitaris, preferentment tractaments biològics, i productes de baixa toxicitat per a l’ésser humà, a més d’operacions culturals favorables.
- Tractaments herbicides per a la regulació de la vegetació espontània no desitjada (més de 200 tractaments a l’any)
- Tractaments amb insecticida preventius contra la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa), dos cops a l’any
- Tractament insecticida curatiu per l’eruga de l’om (Galleruca luteda), tres vegades a l’any
- Tractament combinat d'insecticida-fungicida preventiu per a l’assecada del xiprer, cinc cops a l’any
- Tractaments diversos per al control de plagues comunes com pugó, caparretes, barrinadors, fongs, etc... de l’arbrat ornamental, en funció dels resultats de les inspeccions
- Control de fongs i insectes a les superfícies de prats i gespes
Darrerament, i en coordinació amb el Departament de Sanitat Vegetal de la Generalitat de Catalunya, i amb motiu de la declaració com a plaga d’interès públic del anomenat morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus) s’ha establert tot un protocol de regulació d’actuacions.
El morrut de les palmeres és un insecte de l’ordre dels coleòpters que produeix danys importants a les palmeres. L’insecte, d’entre 2 cm i 5 cm, de color vermellós i amb una mena de bec allargat, pot provocar la mort de diferents espècies de palmeres, principalment palmera canària (Phoenix canariensis).
El protocol establert té com a finalitat reduir l’expansió de la plaga i minimitzar el número de palmeres que es puguin veure afectades.
- Obligatorietat de podar tan sols als mesos hivernals
- Reduir la intensitat de les podes al mínim imprescindible
- Realitzar tractaments insecticides preventius
- Destruir qualsevol part de palmera afectada d’immediat amb la trituració de les restes