La creixent producció de residus en les societats desenvolupades és un dels principals problemes dels municipis. Els sistemes de tractament per gestionar-los generen elevats costos econòmics i mediambientals: emissions contaminants a l’aire, contaminació de sòls, consums energètics i de recursos...
Cada tarragoní genera, de mitjana, al voltant d'1,5 Kg de brossa cada dia. Per tot plegat l’Ajuntament de Tarragona va aprovar un Pla de Gestió i Prevenció de Residus Municipals on hi ha un llistat de línies i accions a seguir per tal d’aconseguir una millora en la gestió dels residus municipals.
L’estratègia és clara: cal disminuir la quantitat de rebuig (que actualment s’incinera) i augmentar la recollida selectiva de residus (per poder reciclar-los).
La matèria orgànica que es recull a la ciutat de Tarragona es porta a la planta de compostatge del Botarell on es degrada i es transforma en compost que serveix d’adob per a les plantes i els conreus.
- Envasos i embolcalls de plàstic: ampolles de refrescos carbònics, ampolles de llet, envasos de productes de neteja, ampolles d'aigua, recipients domèstics i per a aliments de PVC, bosses, film, tamps, gots, plats i safates per aliments.
- Brics o cartrons per begudes: Aquests envasos estan compostos per una capa de cartró (73%), dues de polietilè (21%) i una d'alumini (6%). També n'hi ha alguns que estan compostos només per paper (90%) i polietilè (10%).
- Envasos metàl·lics: Bàsicament formen part d'aquest grup les llaunes de ferro o llautó i les d'alumini que normalment contenen productes alimentaris, ja siguin begudes o conserves. En aquest grup també s'inclouen els esprais.
Els envasos que es recullen a la ciutat de Tarragona es porten a la planta de triatge d’envasos lleugers de Constantí.. Ecoembalajes España, S.A. (Ecoembes) és la societat anònima sense ànim de lucre que ha dissenyat i organitzat aquest sistema integrat de gestió de la recollida selectiva d'envasos.
Els brics o cartrons per begudes no es poden llençar al contenidor blau, ja que contenen plàstics i alumini, i per tant, s’han de llençar al contenidor groc dels envasos. El paper i cartró que es recull a Tarragona es porta al centre de transferència de SAICA a Vilallonga del Camp.
Al contenidor verd hem de llençar els envasos de vidre. El tipus de vidre utilitzat habitualment es fabrica barrejant sílice i potassa o sosa amb petites quantitats d'òxids metàl·lics que hi aporten duresa, i opcionalment color. El vidre es pot reutilitzar o bé reciclar conservant en gran mesura les seves qualitats inicials. Cal diferenciar el vidre d'envàs (ampolles i pots) del vidre pla (miralls finestres) i del cristall (copes, gots, etc.).
- Al contenidor verd només podem llençar envasos de vidre: ampolles i pots.
- Els gots, plats i copes no es poden llençar en aquest contenidor, cal llençar-los al contenidor gris.
- El vidre pla (finestres, miralls, etc.) cal dipositar-lo amb els residus especials a la deixalleria.
Ecovidrio és l'associació sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a tot Espanya.
- Bolquers, compreses i restes d’higiene personal
- Restes d’escombrar, fregalls i restes de neteja domèstica
- Restes de gerros, copes, gots, plats i ceràmica
- Excrements d’animals
- Cendres i burilles de cigarretes
- Joguines trencades sense components electrònics
- Embolcalls de menjar bruts
Dins d’aquesta categoria no estan inclosos els residus considerats com a especials.
Tots aquells que per les seves característiques,composició o concentració necessiten una gestió específica per evitar efectes nocius a la salut o al medi:
- Oli
- Pintures
- Piles, bateries
- Aparells electrònics
- Bombetes, fluorescents
- Radiografies