Tots els processos de fabricació d’un envàs tenen conseqüències negatives per al nostre planeta.
L’extracció dels materials comporta la disminució dels recursos naturals, provoca un impacte sobre l’entorn (aigua, ecosistemes...), i implica una elevada despesa d’energia.
Els processos de fabricació, envasat, distribució i reciclatge dels envasos suposen una despesa energètica i, el transport associat a aquests processos, comporta emissions de CO2 que contribueixen al canvi climàtic.
En els envasos d’un sol ús els anteriors impactes ambientals deriven en un producte (llauna, ampolla de plàstic...) amb una vida útil curta de setmanes o fins i tot dies al vostre establiment. Utilitzar envasos retornables o reutilitzables (carmanyoles o bosses de tela) és una alternativa més sostenible.
Què hi podem fer?
- Serviu les begudes en envasos retornables. Actualment, la major part de refrescos es poden obtenir en aquest tipus d’envàs.
- Mostreu la carta en QR, pissarres o cartells reutilitzables en comptes d’imprimir cada dia el menú en paper.
- Utilitzeu dosificadors reomplibles per evitar els sobres monodosi de salses com la maionesa, el quètxup i la mostassa.
- Prioritzeu proveïdors que utilitzin embalatges retornables. Moltes empreses serveixen la fruita, la verdura, la carn i el peix en caixes de retorn. A més, es poden apilar dins de les cambres frigorífiques de manera ordenada.
- Utilitzeu estovalles i tovallons reutilitzables o de roba. Encara que calgui aigua i energia per netejar-los, el seu impacte ambiental global és menor comparat amb el dels productes d’un sol ús.
- Oferiu aigua filtrada en envàs reutilitzable. Estalviareu diners, evitareu residus, generareu menys emissions de CO2 derivades del transport d’aigua envasada i guanyareu espai al magatzem.