Emportar-se el menjar
Oferiu als clients i clientes emportar-se el menjar a casa quan no s’acabin el plat. Žs preferible utilitzar carmanyoles reutilitzables per evitar generar residus d’un sol ús.
Pa sota demanda
Serviu el pa sota demanda. No tothom menja pa, i, moltes vegades, retorna a la cuina sense tocar, però ja no és aprofitable.
Mida de les racions
Reviseu la mida de les racions. D’aquesta manera, cada client o clienta pot demanar en funció del que es menjarà.
Opcions de guarnició
Oferiu diverses opcions de guarnició. La majoria de vegades que la guarnició es queda al plat és per falta d’informació o de variació. Si teniu diverses opcions de guarnició descrites a la carta, cada consumidor o consumidora a podrà triar la opció que més li agradi.
Sistema PEPS
Manteniu el sistema PEPS (primer a entrar, primer a sortir). Al rebost, col·loqueu el producte que arriba, amb data de caducitat més llunyana, per sota o darrere del que ja teniu, amb data de caducitat més propera.
Previsió
Ajusteu les compres segons la previsió de vendes. Eviteu fer una previsió més gran de la necessària per por de fer curt i penseu en alternatives que es poden oferir si finalment algun aliment s’acaba.
Cuina d'aprofitament
Feu cuina d’aprofitament. Penseu l’oferta de la carta o del menú de manera que es puguin aprofitar els ingredients utilitzats en diferents plats, o que es puguin fer servir les restes d’un dia per elaborar plats per al següent.
Excedents
Doneu els excedents alimentaris a organitzacions locals:
- Banc d’Aliments Tarragona - www.bancalimentstarragona.org
- Càritas Tarragona - www.caritasdtarragona.cat
- Taula Amiga - www.formacioitreball.org
- Associació d’Aliments Bonavista – www.joventutivida.org
Per a més informació, podeu consultar la pàgina sobre malbaratament alimentari de la Generalitat de Catalunya.