El malbaratament alimentari és la quantitat d’aliments comestibles que es desaprofiten, es descarten o es llencen al llarg de la cadena alimentària, des de la producció al consum, passant per la distribució, la comercialització i la restauració.
A Catalunya, per cada persona es malbaraten 127 kg de menjar a l’any, dels quals 21 kg corresponen al comerç i la restauració.
El malbaratament alimentari comporta:
Impacte social
Es genera una gran pèrdua d’aliments, amb els quals que es podria alimentar moltes persones vulnerables que pateixen fam o malnutrició.
Reduir el malbaratament alimentari un 25% equivaldria a acabar amb la fam mundial!
Impacte ambiental
El 10% de les emissions d’efecte d’hivernacle són procedents de les diferents fases del cicle vital dels productes alimentaris malbaratats.
A Catalunya s’alliberen anualment 520.753 tones CO2 eq = 20.300 automòbils al llarg de tota una vida útil
Impacte econòmic
Els recursos financers destinats a la producció, el transport, l’emmagatzematge i la preparació d’aliments que finalment es malbaraten representen una pèrdua. També tenen un cost econòmic el tractament i l’eliminació d’aquests aliments en els serveis de gestió de residus.
A Catalunya, la pèrdua anual és de 841 milions d’euros = 105 € per persona