- Autobús: Línies 3, 5, 6, 7, 11 i 35
- Línia 2 parada Torres Jordi
- Línia 4 parada Parc
- Línia 61 parada Parc
- Només estiu, per Via Roma.
Recomanacions: porteu calçat còmode. Molt apropiat per fer-lo en bicicleta. Recordeu que sou en un jardí fluvial i cal respectar l'entorn
Nivell: Per a totes les edats
Distància: 3 km
Temps: 2 h
Inici de l'itinerari: Parada de bus
Comencem pel parc del Francolí, pel carrer de Pau Claris. Aquest parc de nova creació se situa a l'altura de Joan XXIII, en una zona d'antigues hortes. Cal destacar les zones de lleure i esportives, d'unes 12,7 ha, envoltades per la llera del riu i per un total de 70 espècies d'arbres, alguns dels quals formaven part d'aquestes hortes. També podem destacar els lledoners, les figueres, els pollancres, els freixes, els oms i els plataners. Seguirem pel camí marcat per baranes de fusta en direcció al port i a la recerca de la llera del riu pels quatre baixants que queden al marge esquerre. A l'últim tram del riu Francolí es poden observar una gran varietat d'ocells migratoris que visiten aquesta àrea fluvial; s'hi han descrit fins a 240 espècies d'ocells diferents. Aquest espai ofereix un ventall d'activitats relacionades amb la natura i el lleure a la vora de Tarragona. Les espècies més abundants són els limícoles, ocells petits i mitjans lligats a ambients humits, plens de llims i fang; els ardeids, ocells de mida mitjana especialitzats en la pesca de peixos, i els fringíl·lids, de la família de les caderneres i els verdums. Les espècies més representatives són el camallarga, la xivitona, el corriol petit, el martinet blanc i el blauet.
Camallarga
És un ocell limícola molt esvelt, amb les potes extremadament llargues i el dors i les ales negres, que contrasten amb el cap i la panxa blancs. El seu hàbitat són les llacunes, els aiguamolls i els prats inundats. Durant els anys 90, la desembocadura del Francolí va ser la tercera població més important de Catalunya, amb més de 70 parelles reproductores.
Corriol petit
Aquest petit i rabassut ocell té el bec més curt i els ulls més grans de la família dels tèrrits. Una curiositat és que nia a terra i utilitza pedretes i petxines per camuflar el niu.
Martinet blanc
Aquest elegant ocell té el bec en forma d'espasa i les potes llargues amb els dits de color groc.
S'alimenta especialment de petits peixos que espanta fent un ball acrobàtic amb les ales obertes i disparant el bec esmolat.
Xivitona
És petita i té les potes curtes. Fa un vol intermitent. És de color marró oliva per damunt i blanc per sota i té les potes d'un color verdós. S'alimenta bàsicament de cucs filtradors, que detecta pels moviments dels llims.
Blauet
Inconfusible i força petit. Sembla una mica rabassut quan no vola, però durant el vol té forma de fletxa. El bec li fa forma de daga i té el plomatge de color blau elèctric per damunt i taronja per sota. Es posa sobre les branques de la vegetació i fa picats a l'aigua en persecució de petits peixos que agafa amb una precisió extraordinària. Durant els mesos de setembre i octubre els blauets són molt abundants per tots els trams del riu.
També es poden observar altres espècies com gavines, ànecs i polles d'aigua.
Aquí acaba la nostra passejada. Després de descansar tornarem per la sortida de la Tabacalera.