Aprovats els dos projectes vinculats al transport públic de Tarragona dels fons Next Generation EU
Dos projectes vinculats a l’Empresa Municipal de Transports (EMT) rebran part dels 3 milions d’euros que ha rebut l’Ajuntament de Tarragona gràcies al Programa d’Ajudes a municipis per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà. Aquest programa s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència impulsat pel Ministeri de Transport i Mobilitat i finançat pel Fons Next Generation EU.
Els projectes inclosos en aquest paquet d’ajudes corresponents al servei de transport públic són: l’adquisició de tres autobusos impulsats per hidrogen i la digitalització de l’activitat dels serveis públics de transport per a la millora del servei.
En paraules de Jordi Fortuny, president de l’EMT, “els fons permetran impulsar les tasques que ja es realitzen en el marc de les línies estratègiques de futur del transport públic municipal: per una banda, la renovació de la flota amb la vista posada en la consecució d’emissions zero i, per l’altra, la digitalització de processos per tal d’oferir un major grau eficàcia i eficiència del transport públic”.
Incorporació de tres autobusos d’hidrogen
Una de les principals línies de treball de l’EMT és la renovació de la flota de transport públic avançant cap a la introducció de vehicles més sostenibles que, a la llarga, permetin aconseguir l’objectiu zero emissions de CO2.
La pila de combustible amb hidrogen ver és una tecnologia que permet caminar cap a aquest objectiu i està en el punt de mira de l’Empresa Municipal de Transports. És per aquest motiu que el consistori ha presentat als fons Next Generation la possibilitat d’adquirir tres autobusos d’entre 10 i 12 metres per a transport urbà de passatgers. Els vehicles estaran propulsats per hidrogen i comptaran amb una motorització elèctrica de potència no inferior a 180 kw. Aquests autobusos substituirien els vehicles més antics i contaminants de l’actual flota.
Digitalització de l’activitat del servei públic de transport
Per altra banda, l’EMT també ha apostat per la digitalització de processos com a eina per garantir un millor servei a la ciutadania.
En aquest sentit, les ajudes aniran destinades a l’adquisició d’un sistema informàtic actualitzat i especialitzat en la gestió del servei públic de transport de viatgers urbà de Tarragona. L’eina permetrà, entre altres beneficis:
- La millora del servei i l’experiència de l’usuari, implementant la informació del funcionament del servei en temps real.
- La implantació de sistemes de transport a demanda.
- L’optimització de temps de recorregut.
- La creació de taules horàries que maximitzin la qualitat des del punt de vista de l’usuari.
- La planificació geogràfica.
- Etc.
En definitiva, explica Jordi Fortuny, “l’objectiu d’aquestes actuacions és impulsar un canvi de model en la mobilitat, millorant el servei de transport públic, de manera que es redueixi l’ús del vehicle particular, i utilitzant alternatives sostenibles i eficients de transport públic”.