Cinquena reunió de treball del projecte europeu Push and Pull
En aquesta trobada s’analitzarà de quina manera es poden establir els costos de l’aparcament i del transport públic en les polítiques Park and Ride (aparcament en la perifèria). El grup de treball també estudiarà els casos de tres ciutats europees i com es poden transferir les experiències a altres ciutats.
El president d’Aparcaments Municipals de Tarragona (AMT), José Juan Acero de Dios, ha donat la benvinguda a la ciutat als assistents, tot desitjant que “les converses que mantinguin aquests dos dies contribueixin d'una manera positiva a aconseguir directrius útils per a una mobilitat més equitativa i reduir la petjada ecològica de l'activitat humana”.
Cal recordar que el projecte europeu Push and Pull estudia les accions fetes a ciutats europees per al foment de polítiques combinades d’estímul de modes de transport més beneficiosos i compatibles amb la vida urbana i de dissuasiu en l’ús indiscriminat del vehicle privat.
Les jornades de treball han començat tractant el cas de la gestió de l’aparcament feta a Belgrad (Sèrbia), fent un estudi de les lliçons apreses i les recomanacions. Igualment, al llarg d’avui i demà es posaran a discussió del grup dels representants de les vuit ciutats europees que participen en el projecte les noves normes d’estacionament a Örebro (Suècia) i els fluxos de vehicles a Cracòvia (Polònia).
En aquesta trobada, a més, intervindrà Antoni Roig, de Barcelona Serveis Municipals (BSMSA), l’empresa que gestiona serveis i infraestructures relacionats amb la mobilitat i el lleure a Barcelona, amb una exposició sobre el desenvolupament de la gestió d'aparcament i el mecanisme de finançament bàsic a Barcelona, durant la qual descriurà les lliçons apreses i les recomanacions.
La Comissió Europea va triar Tarragona per la regulació portada a terme de l’aparcament en superfície, com un model de política push (dissuasió) en l’ús indiscriminat del vehicle privat i per considerar-la, tant pel nombre de places (4.595) com pel fet que afavoreix els residents, una experiència nova en ciutats de mida semblant.
El líder del projecte Push&Pull és la consultora FGM-AMOR (Àustria) i entre els socis hi ha les ciutats de Cracòvia (Polònia), Gent (Bèlgica), Iasi i Bacau (Romania) Örebro (Suècia), Nottingham (Anglaterra), Ljubljana (Eslovènia) i Tarragona. També participen experts en mobilitat de les Universitats de Malmö (Suècia) i Rotterdam (Holanda).
El treball comú de les vuit ciutats europees que participen en el projecte, sumat al d’altres socis que també hi formen part, com ara universitats o instituts de recerca, permeten un intercanvi de bones pràctiques i enfocaments innovadors en mobilitat urbana sostenible.
Tarragona, a través de l’AMT, ha estat l’encarregada d’organitzar aquesta trobada. Les anteriors van tenir lloc a Cracòvia (març de 2014), Gent (setembre de 2014), Iasi (març de 2015) i Berlín (setembre de 2015).