Autobús:
- Fins a la Savinosa: línies 1, 9 i 97
- Fins a l’Arrabassada: línies 1, 3, 9, 16, 61 i 97
- Les línies 3, 9, 16 i 61 passen a peu de platja
Recomanacions: Porteu calçat còmode i per la vostra seguretat tingueu cura en passejar per la vora del mar i de les roques. Cal respectar l’entorn.
Nivell: Per adults
Distància: 3 Km
Temps: 2 h
L'itinerari comença a la platja de l'Arrabassada. Resseguim la platja en direcció cap a l'antic sanatori de la Savinosa. Pugem per les roques tot seguint la tanca i, amb cura, anem caminant per aquestes roques erosionades per la força del vent i el mar. Si les mirem detalladament, veurem que estan constituïdes per fòssils que tenen una antiguitat de més de 15 milions d'anys. Això és perquè en l'era terciària el Mediterrani era un mar molt càlid ple de petxines, eriçons i taurons gegantins. Si observem atentament, amb una mica de sort podrem veure alguna resta d'aquests antics animals.
Per damunt d'aquestes roques s'alça un petit búnquer de la Guerra Civil. En aquest punt és fàcil que trobem algun pescador de canya perquè, de fet, és un lloc on tradicionalment es pesca el llobarro. Amb molta cura seguirem un estret corriol. En aquest tram del camí gaudirem de les vistes i de la costa. Moltes de les plantes que viuen en aquests indrets estan ben preparades per suportar la sal. Aquest és el cas de l'ensopeguera, amb minúscules flors liles; el fonoll marí, de fulles suculentes i flors grogues, i l'abundós margalló.
A la nostra esquerra sempre ens queden els edificis de l'antic sanatori marítim. L'any 1927 la Mancomunitat de Catalunya cedí la finca de la Savinosa a la Diputació de Tarragona, que hi féu un complex que funcionà com a sanatori antituberculós fins a l'any 1929. Durant la Guerra Civil va reconvertir-se en hospital de campanya. L'any 1945 es creà a Espanya el Patronat Antituberculós i per aquest motiu el centre tornà a utilitzar-se fins que va tancar, l'any 1969, perquè la malaltia deixa de ser una plaga. L'any 1971 va tornar a ser propietat de la Diputació de Tarragona.
Entre els marges de pedra de la finca de la Savinosa hi viu un rèptil força curiós: el dragonet rosat. Aquest petit sauri nocturn és originari de Turquia i va ocupar tota la costa mediterrània perquè viatjava de polissó als vaixells grecs i romans. Aquest punt també és un bon lloc per observar ocells marins, com les gavines, les baldrigues i els corbs marins. Tots són molt abundants durant els temporals d'hivern. Aquí acaba la nostra passejada. Després de descansar retornarem pel mateix camí.