Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Consistori Notícies de govern Notícies 2020 L'alcalde de Tarragona exigeix un "canvi de paradigma en la seguretat del sector químic"

L'alcalde de Tarragona exigeix un "canvi de paradigma en la seguretat del sector químic"

L'alcalde de Tarragona exigeix un "canvi de paradigma en la seguretat del sector químic"

Ricomà ha intervingut aquesta tarda a la Comissió d’Estudi de la Seguretat de la Petroquímica del Parlament de Catalunya
L'alcalde de Tarragona exigeix un "canvi de paradigma en la seguretat del sector químic" Intervenció de l'alcalde, Pau Ricomà, per videoconferència a la comissió parlamentària.
26/05/2020

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, durant la seva intervenció a la Comissió d’Estudi de la Seguretat de la Petroquímica del Parlament de Catalunya, que s’ha celebrat aquesta tarda per videoconferència, ha demanat als diputats que “arribin fins al final en aquesta comissió d’estudi per tal que se sàpiguen les causes d’aquest terrible accident” i ha recordat que el Parlament té capacitat per legislar per tal que mai més torni a passar.

“El que va passar el 14 de gener no pot tornar a passar mai més, l’explosió d’un reactor d’IQOXE, en una planta dedicada a l’elaboració d’òxid d’etilè, ha tingut un impacte psicològic enorme sobre la població de Tarragona. Un impacte que ha posat en qüestió la confiança dels veïns amb la indústria”, ha explicat. Per aquest motiu, l’alcalde Ricomà ha expressat la necessitat de recuperar la confiança en la indústria, “a la que li reconeixem molts efectes positius, entre d’altres i prou significatiu, l’aportació del 30% del PIB del Camp de Tarragona. Ni podem, ni volem prescindir de la nostra indústria”.

A més, l’alcalde de Tarragona ha tornat a expressar davant la Comissió d’Estudi del Parlament que cal “inversió en tecnologia, en les condicions de treball, en la transparència en la informació, en la formació de la societat i en la gestió ràpida i eficaç de les situacions crítiques, són els únics camins que ens poden dur a una recuperació real de la confiança”. “És un absolutament exigible un canvi de paradigma en la seguretat del sector químic”.

Ricomà també ha insistit a reclamar que es recuperi la gestió de les emergències químiques des del territori i ha instat “al Departament d’Interior a validar amb el de territori i els seus agents el nou Plaseqta”.

Durant la seva intervenció l’alcalde Pau Ricomà també ha demanat que es revisin els protocols, recollint una petició unànime de les entitats veïnals, per tal que quan un accident afecti la població, les sirenes s’activin de forma immediata recomanant el confinament. “El so de les sirenes ens impulsa a la mesura de prevenció més elemental, el confinament de la població des del primer moment”, ha explicat. A més, l’alcalde també ha instat a les administracions competents a aplicar el sistema Cell Broadcasting a la zona de potencial afectació d’accident químic per fer arribar missatges per SMS a totes les persones que es trobin a la zona de risc. “No pot ser que ens estem comunicant amb els ciutadans, que els estem advertint en situacions crítiques, només de la mateixa manera que fèiem fa trenta anys, quan poca gent tenia mòbil”, ha recordat.

D’altra banda, l’alcalde ha demanant l’impuls, “que ens agradaria que fos compartit amb la resta d’ajuntaments del Camp de Tarragona”, d’un estudi independent de la qualitat de l’aire. “Els ajuntaments hem de tenir els nostres estudis, estudis de la qualitat de l’aire independents, amb la metodologia que nosaltres proposem”, ha plantejat.

Ricomà també s’ha referit a l’acord amb tots els partits polítics representats a l’Ajuntament de Tarragona, plasmat en la Declaració Institucional per la prevenció, la seguretat i la salut de la població de Tarragona i del medi ambient, en relació al complex petroquímic.

L’alcalde de Tarragona ha començat la seva intervenció a la Comissió d’Estudi amb unes paraules de condol per les tres famílies que van perdre un ésser estimat en l’accident a la planta d’IQOXE “i també d’escalf i ànim a les famílies de les persones accidentades”.

Segells de reconeixement d'administració oberta