El territori i el sector químic impulsen una proposició de Llei per regular les xarxes tancades
El sector químic, les administracions locals i catalana i els representants polítics electes per Tarragona han presentat avui a Tarragona una proposició de llei per regular les xarxes tancades de distribució d'electricitat. L'objectiu és sumar el major suport possible a la proposta per tal que pugui superar el seu tràmit parlamentari al Congrés dels Diputats, i així facilitar que les empreses de zones industrials, i especialment les del sector químic, puguin disposar d'un subministrament elèctric en condicions més competitives. En l'acte hi han pres part el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget; l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el president de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Josep Francesc Font, i ha comptat amb la participació d'alcaldes i alcaldesses de la zona, diputats i senadors per Tarragona, i representants de les empreses i els agents econòmics de la demarcació.
L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha explicat que "avui s'ha posat sobre la taula la proposició de llei perquè el nostre polígon petroquímic tingui la competitivitat que es mereix". L'alcalde també ha avançat que aviat se celebrarà una cimera d'alcaldes del territori per donar suport a aquesta iniciativa. "Em sento orgullós d'aquest treball conjunt", ha afegit.
El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha destacat "la postura unitària de tots en un tema tan important com la indústria, perquè és una de les fonts de desenvolupament del futur del nostre país. A més a més –ha afegit el conseller Baiget- un dels factors de competitivitat és el cost de l'energia. Per tant, es tracta de donar una injecció de competitivitat directa que retornaria al territori amb més inversió".
Per la seva part, el president de l'AEQT, Josep Francesc Font, ha posat l'èmfasi en "la necessitat de mantenir aquesta unitat d'acció", ja que l'objectiu és sumar el màxim suport perquè el Congrés dels Diputats tramiti el text consensuat. "Avui estem més a prop d'aconseguir-ho", ha conclòs.
Les xarxes tancades són sistemes de distribució d'energia elèctrica per a zones geogràfiques molt petites i amb una forta interrelació entre els seus membres –com en el cas de la indústria química i petroquímica-, que passen a compartir les infraestructures de connexió amb la resta de xarxa elèctrica i que regulen entre ells el seu funcionament. Aquesta fórmula permet reduir els costos energètics per a tot el conjunt i, per tant, millorar la competitivitat de les empreses i afavorir l'atracció de noves inversions dins del seu perímetre.
La proposició de llei impulsada avui proposa que la normativa elèctrica espanyola inclogui una definició de xarxes tancades, determina que els ingressos i despeses que generen queden excloses del sistema elèctric, estableix que la seva supervisió correspon a la Comunitat Autònoma, i emplaça a l'elaboració d'un reglament que detalli el seu funcionament en aspectes com la figura del gestor o la propietat dels actius.
En l'actualitat, la normativa elèctrica espanyola no preveu una regulació de les xarxes tancades, fet que suposa una pèrdua de competitivitat per a la indústria, i més concretament per al sector químic. Països que competeixen directament amb la indústria química de Catalunya, com Alemanya, Gran Bretanya, Holanda, Suècia, Bèlgica o Itàlia, disposen de legislacions que incorporen aquesta figura, que està avalada per la Directiva 2009/72/CE del Parlament Europeu.