Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Consistori Notícies de govern Notícies 2016 L'equip de govern de l'Ajuntament de Tarragona proposa flexibilitzar els terminis de pagament dels deutes municipals

L'equip de govern de l'Ajuntament de Tarragona proposa flexibilitzar els terminis de pagament dels deutes municipals

L'equip de govern de l'Ajuntament de Tarragona proposa flexibilitzar els terminis de pagament dels deutes municipals

També s’elevarà la quantitat a partir de la qual s’exigeix un aval donades les dificultats que suposa la concessió d’una garantia bancària.
L'equip de govern de l'Ajuntament de Tarragona proposa flexibilitzar els terminis de pagament dels deutes municipals Foto: Mauri
06/04/2016

L’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona portarà avui 6 d’abril a la Comissió de Beneficis Fiscals una proposta per flexibilitzar els terminis de pagament dels deutes. En concret es tracta de les declaracions girades per la regularització del valor cadastral dels habitatges o construccions que no han fet la declaració al cadastre un cop acabada l’obra. Actualment, això afecta 1.268 persones del municipi.

L’actualització del cadastre ha fet aflorar construccions que no estaven declarades. Els titulars d’aquests habitatges, piscines o altres instal·lacions afegides a la propietat declarada provoca que hagin de pagar les actualitzacions dels darrers 4 anys, perquè els anteriors queden prescrits. L’ordenança fiscal municipal determina una sèrie de criteris quan els deutes superin l’import de 60 euros. En aquest sentit:

  • si l’import dels deutes està comprès entre els 60 i els 300 euros podran fraccionar-se per un període màxim de 3 mesos
  • fins a 2.000 euros el fraccionament serà per un import màxim de 8 mesos amb un import mínim mensual de 100 euros
  • si l’import és superior a 2.000, fins a 6.000 euros podran fraccionar-se per un període màxim de 12 mesos per un import mínim mensual de 250 euros
  • finalment, els deutes d’import superior a 60.000 euros podran fraccionar-se per un període màxim de 60 mesos per un import mínim mensual de 2.000 euros.

 

A més a més, es demana un aval quan l’import de la totalitat dels deutes no excedeixin de 3.000 o 6.000 euros si se sol·licita un ajornament en el pagament. Per tant, duplicarà l’import pel qual un ajornament o fraccionament que afecti liquidacions de més d’un any.

Per tot això, el conseller d’Economia i Hisenda, Pau Pérez, plantejarà avui a la Comissió de Beneficis Fiscals que es flexibilitzin aquests terminis “amb l’objectiu de facilitar un major fraccionament dels deutes i així descarregar, en la mesura del possible, els tarragonins que de cop es troben que han de regularitzar la seva situació amb l’ajuntament hagin de fer front a una quantitat econòmica que els resulti difícil d’assumir”.

Pau Pérez aclareix que “no es tracta de construccions il·legals, sinó que molts casos són cases unifamiliars que, amb el pas del temps, han anat alçant algun pis més amb les corresponents llicències municipals però que no han fet la declaració del cadastre, per la qual cosa no consta aquest habitatge fins al moment que es regularitza i han de pagar pels anys que no ha estat declarat”. I afegeix: “No els volem penalitzar, per la qual cosa proposem donar-los la possibilitat de fraccionar en més terminis dels que ja existeixen perquè puguin liquidar els deutes municipals. En definitiva, es tracta de fer més laxes els terminis de pagament o, en els casos de plusvàlua, més flexibilitat en la liquidació de l’import”. També s’elevarà, fins a 18.000 euros, la quantitat a partir de la qual s’exigeix un aval donades les dificultats que suposa la concessió d’una garantia bancària.

Canvis en les plusvàlues

Per últim, l’Ajuntament de Tarragona va establir una compensació en la plusvàlua de la dació en pagament i exempcions hipotecàries abans que la llei ho recollís. Quedava pendent compensar l’impost de béns i immobles (IBI) quan el propietari de l’habitatge feia una dació en pagament dins del mateix any tenint en compte que ja se li havia girat el rebut l’1 de gener. Doncs, a més a més, ara el consistori tarragoní planteja que quedin exemptes de pagar les plusvàlues els casos en què es tracti d’una venda forçosa a una societat indicada per la societat de crèdit per tal d’alliberar-se de la hipoteca. En aquests supòsits s’aplicaran les execucions en els mateixos termes que ho tenen les dacions en pagament.

 

Segells de reconeixement d'administració oberta