Moció de JuntsxTGN per defensar i potenciar l'art urbà a la ciutat

Moció de JuntsxTGN per defensar i potenciar l'art urbà a la ciutat

18/02/2020

Podeu accedir a la moció en format PDF en aquest enllaç

 

La ciutat de Tarragona és un important referent cultural per la seva riquesa patrimonial. La història de la ciutat, el pas del temps i la seva evolució queden reflectides perfectament a través del patrimoni de l’època romana, medieval o modernista. De la mateixa manera, la ciutat de Tarragona és també rica en art contemporani i una de les seves expressions, l’art urbà, pintura mural o ‘street art’. No obstant, aquesta no només sovint no compta amb el reconeixement, sinó que en moltes ocasions és perseguida, sancionada i identificada equivocadament amb actes d’incivisme. 

Tarragona disposa d’obres d’art urbà de gran popularitat que són clars exemples del valor afegit que aquesta expressió artística pot oferir a una ciutat. El mural de la Plaça dels Sedassos (Carles Arola, 1995), el mur del costat del Pont de la Petxina al Serrallo (amb la intervenció de més de 15 artistes urbans) o el carrer del Compte (o Pilon’s Street), on cada primer dissabte de juliol persones anònimes, col·lectius i entitats estampen les seves obres als pilons, són només alguns d’aquests exemples d’art urbà que tots els tarragonins i tarragonines han incorporat amb orgull dins de l’inventari patrimonial de la ciutat.

L’art urbà s’ha convertit en una mostra d’expressió artística i un símbol de l’art contemporani que, en molts casos, contribueix activament a dignificar espais i revitalitzar zones urbanes. D’una banda perquè des d’un punt de vista estètic o artístic, les grans pintures murals revaloritzen murs i façanes. D’una altra, perquè en moltes ocasions, una intervenció artística d’aquestes característiques compta amb la complicitat dels veïns i veïnes i potencia el sentiment de pertinença a l’entorn. 

Recentment, el barri del Serrallo a Tarragona ha estat testimoni d’aquest fenomen. A través del projecte ‘Serrallo, de la mar al mur’, impulsat per l’Associació de Veïns i Veïnes del Serrallo i el Port Solidari, es va dur a terme una acció que a banda de dignificar diferents murs del barri va permetre generar un vincle intergeneracional entre les persones participants i va intensificar el sentiment d’afecció al barri. 

Des del 2012 Tarragona compta amb una iniciativa que treballa en aquest sentit. Els ‘Murs que Parlen’ és un projecte del Departament de Joventut de l’Ajuntament en col·laboració amb l’entitat privada sense ànim de lucre Polígon Cultural. Aquesta iniciativa proposa, ocasionalment, una intervenció mural de gran i mig format per part d’artistes locals i internacionals a diversos espais de la ciutat. No obstant, recolzar aquest tipus d’iniciatives un cop a l’any o de manera puntual no és suficient.

Tanmateix, a banda de les parets, els artistes han trobat un altre espai per reproduir la seva obra en persianes d’establiments comercials, que posen en valor els seus negocis durant l’horari de tancament. A ciutats properes com Barcelona, aquesta tendència va en alça i es considera “una galeria urbana oberta de 21h a 8h”.

Altres ciutats, com Girona, disposen de festivals com el ‘Milestone Project’ que gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament, Diputació i Generalitat de Catalunya s’han convertit en potents focus d’atracció artística i cultural i els han convertit en un referent del sector. 

Actualment, les manifestacions artístiques urbanes entren, sovint, en confrontació amb l’Ordenança de Convivència Ciutadana de Tarragona, aprovada el 2005, que contempla al seu article 123 que no està permès “pintar dibuixos, missatges, firmes, escrits, rascades, gravats o, simplement, embrutar amb pintures, aerosols o altres mitjans les façanes, parets, instal·lacions, edificis i mobiliari urbà, excepte per autorització municipal i/o del titular del bé afectat per realitzar pintures murals de caràcter artístic”. No obstant, aconseguir aquests permisos no és senzill i l’art urbà s’acaba perseguint, penalitzant i considerant un acte vandàlic.

Per tots els motius exposats anteriorment, el Grup Municipal de Junts per Tarragona a l’Ajuntament de Tarragona proposa al Ple l’adopció dels següents ACORDS:

PRIMER.- Elaborar un catàleg o mapa urbà de murs públics i privats, parets mitgeres i altres espais en els quals els artistes puguin intervenir i plasmar les seves obres ajustant-se a criteris de respecte, tolerància, diversitat i integració.

SEGON.- Instar a totes les administracions (Ajuntament, Consell Comarcal, Diputació i Generalitat) a posar a disposició dels artistes parets, murs i altres superficies de la seva propietat on poder intervenir.

TERCER.- Establir una classificació que determini els murs lliures de la ciutat (aquells que, com el mur situat al costat del Pont de la Petxina del Serrallo, que no necessiten permís, tutelats (cal un permís municipal o de l’administració propietària de la superfície) i comissariats (on es duen a terme projectes de producció o festivals). 

QUART.- Senyalitzar els murs amb plafons on s’indiqui la seva classificació, on quedi clar el tram sobre el que es pot intervenir i on es recordi la normativa de recollida i gestió de residus generats amb el material necessari per a les intervencions.

CINQUÈ.- Impulsar des de la Conselleria de Turisme de Tarragona una ruta turística basada en les obres d’art urbà de la ciutat.

SISÈ.- Potenciar aquesta disciplina artística a través d’un concurs públic (amb una periodicitat per definir) que fomenti omplir murs i parets urbanes amb pintures murals i que permeti exercir la capitalitat de Tarragona en aquest àmbit.

SETÈ.- Incloure una partida fixa als pressupostos de l’àrea de cultura destinada a fomentar, protegir i potenciar l’art urbà i la tasca dels artistes urbans de la nostra ciutat.

VUITÈ.- Crear un conveni de col·laboració entre l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona i l’Ajuntament per tal que els alumnes del centre disposin de facilitats a l’hora de dur a terme intervencions murals en espais públics.

NOVÈ.- Apostar per la pintura col·laborativa que interrelacioni a través de l’art a col·lectius, entitats i associacions.

DESÈ- Incloure aquesta disciplina dins de l’oferta de tallers que es realitzen a la xarxa de centres cívics de Tarragona.

 

Tarragona, 14 de febrer de 2020

Segells de reconeixement d'administració oberta