ERC porta al ple que es reverteixi la posada en marxa de les noves zones d'aparcament regulat a Tarragona fins a tenir el pmus
El Grup Municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya a l'Ajuntament de Tarragona presentarà tres mocions "molt potents" al Ple d'aquest divendres. Els republicans portaran a debat un text a través del qual es reclama que es deixi sense efecte l'entrada en funcionament de totes les noves zones d'aparcament regulat amb pagament des de novembre de 2023 a l'espera de l'entrada en vigor del Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible (PMUS), tal com va tal com va ser acordat per algunes formacions a canvi dels increments d'impostos.
El conseller Xavi Puig considera que "el govern s'està movent per una política recaptatòria qui pretén fer diners a costelles de la ciutadania i, en canvi, no segueix el rumb de cap política de mobilitat, com pot ser la de reduir la presència de cotxes en zones de congestió i fomentar mesures de mobilitat alternativa". El republicà reclama a l'alcalde, Rubén Viñuales, que aquestes decisions haurien de passar per plenari, ja que és molt important que els grups municipals puguin posicionar-se clarament i poder aplicar una millor estratègia que no castigui a la ciutadania.
En la mateixa moció també es demana que es reverteixi, si s'escau, d'acord amb el mateix pla, els informes tècnics i el diàleg amb les entitats veïnals, algunes de les mesures adoptades fins ara, molt particularment a l'entorn de l'Hospital Joan XXIII. Puig ha destacat que pintar aquesta nova zona d'aparcament regulat "tècnicament està mal plantejada" i el criteri aplicat aquí "és el de la recaptació, sense tenir una visió de la mobilitat urbana i sostenible de conjunt i penalitzant a les persones que hi treballen o que són usuaris dels equipaments públics".
El republicà apunta que no té cap sentit pintar de verd i blau carrers que no són comercials, ja que no hi ha una necessitat real de rotació de vehicles i lamenta que “aquesta decisió afectarà, i molt, a les persones que hagin d'anar a l'Hospital Joan XXIII, que és l'hospital públic de referència de la demarcació, que hauran de pagar un ull de la cara per aparcar només dues hores i això els resulta impossible”. Per altra banda, també posa com a exemple que a l’entorn de Florenci Vives també s’ha canviat la zona verda per transformar-la en zona blava, un fet que sense dubte, castiga molts als veïns i veïnes de la zona, tal com ja ha denunciat també l’Associació de Veïns Carrer Monestir de Poblet i voltants.
Puig demana al govern municipal que es tingui en compte totes les veus, com treballadors i entitats veïnals abans de passar la brotxa i que les futures noves zones regulades, que prevegi el PMUS, es reservin places d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda, espais per a càrrega i descàrrega per pròpia iniciativa municipal, aparcaments per a motocicletes i ciclomotors i que es pinti també la senyalització horitzontal de la via pública així com els passos de vianants de la zona en qüestió.
Pel que fa a la segona moció, la portaveu, Maria Roig, ha destacat que "la seguretat és un element imprescindible per a la convivència en societat, és bàsic per al benestar de la ciutadania i perquè aquesta pugui exercir el seu dret de viure amb llibertat" i ha afirmat que ara mateix a Tarragona la seguretat no està funcionant com caldria atès que hi ha un increment objectiu dels fets delictius. En els últims mesos s'han produït diversos episodis violents arreu de la ciutat que demostren que s'ha fet un pas enrere en aquesta matèria i cal abordar-ho. Segons les últimes dades actualitzades per part del Ministeri de l'Interior, el conjunt de la criminalitat s'ha incrementat durant el 2023 un 11,4% i, el que és més preocupant, els robatoris amb força a domicili, establiments i altres instal·lacions a Tarragona han augmentat un 25,5% respecte al 2022.
Roig recorda que a Llevant els veïns s'han organitzat en patrulles ciutadanes, a Ponent fa setmanes que les entitats veïnals se senten desemparades i menystingudes per l'equip de govern davant d'una onada d'actes vandàlics i de situacions insostenibles i a la Part Baixa, hi ha robatoris i baralles gairebé cada dia. "L'últim fet més recent a aquesta zona és l'agressió que ha patit el membre d'una comparsa que havia participat en el carnaval". Roig ha lamentat que la mateixa presidenta del barri del Port ha denunciat que fa setmanes que esperen que el responsable de seguretat -que tal com va assegurar l'alcalde és ell mateix-, els doni resposta per tots els fets que estan passant. En aquest sentit, la mateixa portaveu republicana ha remarcat que precisament aquest és un dels punts que es reclamen en la moció, que és el fet d'agilitzar les reunions entre els cossos policials i les entitats veïnals permetent que aquestes puguin reunir-s'hi sense necessitat de la presència dels consellers per tractar els temes de seguretat, és a dir, "que no es polititzin les reunions".
En el mateix text, també es demana al ple que acordi que Tarragona avanci per tenir un model de policia de proximitat apostant per la cobertura de tota la ciutat amb patrulles a peu o en bicicleta elèctrica, amb especial èmfasi a les zones més concorregudes o amb més incidència delictiva, accelerar la construcció de la comissaria conjunta entre Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra a la Plaça Imperial Tàrraco i estudiar la implantació de noves comissaries de proximitat en diversos espais de la ciutat, com per exemple Llevant o Sant Pere i Sant Pau i intensificar la col·laboració entre Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra a tots els nivells, especialment amb l'increment de patrulles mixtes a peu de carrer, entre altres.
I l'última moció, els republicans proposen que el Ple doni suport al Pla pilot de la renda bàsica universal impulsat per la Generalitat de Catalunya. Puig ha defensat que aquest pla "és una prova pilot per saber empíricament l'impacte real de la Renda Bàsica de Ciutadania".
Puig ha explicat que aquesta renda bàsica és una assignació monetària, atorgada per l'Estat o una administració pública al conjunt de la ciutadania d'un territori determinat, a la qual té dret a percebre-la tota la població, es reconeix i atorga a favor de la persona a títol individual, no està vinculada a la llar o la unitat familiar o de convivència ni a la composició de la mateixa, la recepció no està condicionada a cap requisit o condició, la quantia és suficient per a cobrir les necessitats materials bàsiques per a una vida digna i es paga de manera periòdica i té un caràcter estable en el temps. No és un pagament puntual ni temporal.
El mateix conseller destaca que la Renda Bàsica de Ciutadania "és una mesura adequada per promoure la igualtat efectiva i la llibertat real de les persones" i ha apuntat que "tots els partits que tinguin la voluntat de treballar amb totes les eines per erradicar la pobresa i mitigar les desigualtats haurien de veure com una oportunitat que pugui tirar endavant aquesta prova pilot".