Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Urbanisme i Territori Notícies 2023 El Francolí acull aquest dissabte el primer itinerari d'exploració del procés participatiu del POUM

El Francolí acull aquest dissabte el primer itinerari d'exploració del procés participatiu del POUM

El Francolí acull aquest dissabte el primer itinerari d'exploració del procés participatiu del POUM

L’activitat, gratuïta amb inscripció prèvia al portal municipal de participació, vol reflexionar sobre el terreny al voltant de les possibilitats d’ordenació urbanística de la zona
El Francolí acull aquest dissabte el primer itinerari d'exploració del procés participatiu del POUM Foto: Marc Colilla.
13/01/2023

El procés participatiu del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Tarragona continua el seu curs amb l’inici d’un seguit d’itineraris participatius d’exploració, aquest dissabte 14 de gener. Amb un recorregut per la zona del riu Francolí comença aquesta modalitat de participació ciutadana per a la redacció de l’avanç del POUM.

Els itineraris participatius són rutes a peu pensades per conèixer sobre el terreny les possibilitats i reptes d’ordenació urbanística. Amb el recorregut El riu Francolí com a connector, demà de 10.30 a 13.30 h, es volen recollir impressions de la ciutadania i deliberar al voltant d’aquests temes amb una impressió directa des del territori. 

Aspectes com la potencialitat del riu Francolí per generar connexions entre els barris ubicats al nord i el centre de la ciutat o les maneres de recuperar els entorns naturals del riu i facilitar el creuament a peu i bicicleta seran tractats durant la passejada, que acabarà al Pont del Diable com a element patrimonial connectat amb la natura.

El recorregut és lineal: s’inicia al Parc Francolí, concretament a la graderia ubicada al final del carrer Josep Maria Tarrassa, per facilitar l’aparcament; i acaba a l’aparcament del Pont del Diable, on existeix una parada d'autobús.

L’activitat és gratuïta i les inscripcions són obertes a la plataforma Participa de l’Ajuntament de Tarragona.

Una mirada diferent sobre el territori

Durant cada itinerarari, es convidarà els participants a fer aportacions i a deliberar sobre els temes proposats, que seran introduïts prèviament per contextualitzar-los. Les passejades tenen la intenció de servir de descoberta d’alguns espais sovint no freqüentats per la ciutadania i convidar a tenir una mirada diferent.

Dins de cada recorregut es preveuen diverses parades vinculades a temes clau, i en cada parada es farà la seqüència següent:

  • Moment 1: introducció, per enfocar el tema que es vol debatre en l’indret específic. 
  • Moment 2: plantejament de la pregunta que volem que fomenti la deliberació conjunta.
  • Moment 3: reflexió individual i recollida d’informació a través d’una fitxa o qüestionari personal.
  • Moment 4: posada en comú de les impressions individuals, fomentant el debat i amb la idea de detectar punts en comú sobre els temes introduïts.

Els itineraris previstos són els següents:

Tots els recorreguts participatius són gratuïts i oberts, amb inscripció prèvia, a tota la ciutadania.

Procés participatiu del POUM

El procés participatiu s’integra en la fase de l’avanç del POUM, un document que, després d’una fase inicial de treballs d’anàlisi i diagnosi, marca els objectius i propòsits generals d’ordenació del nou POUM i les directrius ambientals que s’han de tenir en compte en la nova planificació. La finalitat del procés participatiu és recollir idees i suggeriments que permetin contrastar i completar la primera proposta de l’avanç i construir conjuntament una mirada integral de la ciutat.

A banda dels tallers i itineraris presencials, el procés participatiu inclou també alternatives digitals per tal que tothom pugui dir la seva. El centre de la participació es troba al web participa.tarragona.cat, on, un cop fet el registre, es té accés a fer propostes concretes sobre el futur urbanístic de la ciutat o votar les propostes ja formulades per altres persones o entitats. A més, s’ha posat a disposició de la ciutadania un qüestionari genèric per detectar inquietuds i motivacions i que es pot respondre en línia en pocs minuts.

Segells de reconeixement d'administració oberta