L’arquitecte Josep Maria Pujol de Barberà ja té una plaça
L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha inaugurat aquest migdia la plaça que porta el nom de l’arquitecte Josep M Pujol de Barberà, ubicada a la porta del Mercat Central, al carrer Colom. L’alcalde, envoltat de tota la família del que va ser arquitecte municipal, ha destacat la importància d'“una persona molt lligada als principals edificis històrics d’aquesta ciutat. Fins i tot va ser cronista de la ciutat”, ha destacat l’alcalde.
Per la seva part, un dels néts de l’arquitecte, Antoni Pujol, ha agraït la sensibilitat de l’Ajuntament de Tarragona per haver posat a una de les façanes del Mercat la placa en honor al seu avi. “Estem molt agraïts perquè la placa està a un dels edificis més singulars de la ciutat”, ha afegit.
Josep M. Pujol de Barberà va ser l’arquitecte municipal de Tarragona entre els anys 1897 i 1939. Una de les seves obres més emblemàtiques va ser el projecte de Mercat Central que enllestí l'abril de 1912. A finals de l'any 1913 es van iniciar les obres i la inauguració solemne es va celebrar el dia 26 de desembre de 1915.
Altres obres significatives han estat l'edifici de l'Escorxador, actual seu del Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili, l'edifici de la Cooperativa Obrera Tarraconense, el Col·legi dels Germans de la Salle i el Col·legi i Església de les Carmelites. En l'àmbit de l'urbanisme, durant els 42 anys en què va assumir les funcions d'arquitecte municipal, cal destacar el Pla d'Eixample de l'any 1922. Una expansió del nucli de la ciutat que anava, d'una banda, des del Parc del Miracle, a l'actual zona de l'Amfiteatre, fins a la Plaça Imperial Tarraco, i de l'altra, des de la Plaça de Toros fins a l'avinguda de Catalunya.
Després de la descoberta de la placa, família i autoritats han visitat l’exposició Josep Maria Pujol de Barberà, l’arquitecte i l’espai al Mercat Central, produïda pel Servei d’Arxiu i Documentació Municipal i que està instal·lada a l’interior del Mercat.