L'alcalde Ballesteros anuncia la creació del Mediterranean Smart District
- Josep Fèlix Ballesteros avança que Ponent es convertirà en un barri modern, sostenible, amb visió de futur i amb equipaments, un Mediterranean Smart District
- L’alcalde de Tarragona defensa davant un auditori de 200 persones del món econòmic, social i polític el tercer fil, el Corredor del Mediterrani i la Façana Marítima
- Defineix que els Jocs Mediterranis “personificaran l’esperit de transformació de la ciutat”
- Assegura que “Tarragona està en disposició de ser una de les primeres ciutats en sortir de la crisi”
L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha anunciat durant la conferència anual que organitza la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya que Campclar es convertirà en el Mediterranean Smart District amb la celebració dels Jocs Mediterranis 2017. Es tracta de la transformació d’aquest barri de Ponent en un “barri intel·ligent per a una ciutat intel·ligent”. Un esdeveniment esportiu que serà una oportunitat no només per la ciutat, sinó per la resta de territori, perquè “Tarragona exerceix una capitalitat integradora amb els diferents municipis del seu entorn”.
Sota el títolTreballant un horitzó per a Tarragona, l’alcalde de Tarragona ha fet balanç del darrer any de gestió municipal, marcada per un context de crisi que ha obligat a reajustar el pressupost municipal. “En aquests sis anys hem estabilitzat les finances de l’Ajuntament. Però, per damunt de tot això, hem prioritzat les persones, augmentant els recursos destinats a polítiques socials”, ha remarcat Ballesteros.
Davant un auditori format per 200 persones del món econòmic, financer, social i polític de Tarragona, l’alcalde ha defensat la necessitat de “revaloritzar i fer respectar la marca Tarragona. Hem de fer-ho quan parlem del nom de la universitat, quan parlem de projectes de grans parcs d’oci o quan parlem de la capitalitat de la segona realitat metropolitana de Catalunya. La marca Tarragona –ha subratllat- és bona per a tot el nostre territori”.
L’alcalde de Tarragona ha defensat la necessitat que els mandats municipals s’estenguin a sis anys. “Sis anys és el període que haurien de durar els mandats municipals, per poder tancar el cercle de la programació a l’execució dels projectes. Així com l’elecció directa dels alcaldes”, ha remarcat Ballesteros. I ha afegit: “Després d’unes eleccions, el nou equip de govern ha de programar, projectar, licitar les obres i executar-les per, finalment, inaugurar. Ara ens trobem al final d’aquest camí, ja estem veient com els grans projectes de ciutat i l’obra pública desenvolupada en aquests sis anys es fan realitat. És ara quan començarem a gaudir del nou i espectacular Teatre Tarragona, de l’edifici de l’Escola Oficial d’Idiomes, de la Comissaria de la Guàrdia Urbana, de l’Espai Tabacalera o del POUM, entre d’altres. És ara que estem molt a prop de poder reobrir el Mercat. És ara que la ciutat comença a concretar les accions del Tarragona Smart Mediterranean City i del Pla Tarragona 2022. I també és ara que viurem l’inici de projectes molt destacats per al futur de la ciutat, com és el cas d’IKEA o els propis Jocs Mediterranis”.
Durant els últims sis anys “hem estabilitzat les finances de l’Ajuntament”. Però per damunt de tot hem prioritzat les persones, augmentant els recursos destinats a polítiques socials”.
Els Jocs 2017, la gran oportunitat de fixar el llegat de TGN
Els Jocs Mediterrranis ha estat un dels punts claus de la intervenció de l’alcalde. Per Josep Fèlix Ballesteros els Jocs del 2017 “són molt més que una cita esportiva de primer nivell. Són l’oportunitat de crear una societat tarragonina més activa, més avesada a l’esport, més visible a l’exterior i més referent a la Mediterrània”. És més, l’alcalde ha definit els Jocs com “la gran oportunitat per definir i fixar el llegat de Tarragona. Han de personificar l’esperit de transformació de la ciutat”. En aquest sentit, la celebració d’un esdeveniment esportiu com els Jocs 2017 situarà la ciutat i el territori com a “líders i referents a la Mediterrània”. Per això, l’alcalde ha recordat que “els Jocs han de ser per a nosaltres allò que els Jocs Olímpics del 92 van suposar per a Catalunya: una explosió d’oportunitats, una obertura al món, una confiança en les pròpies possibilitats i habilitats”. Per aconseguir-ho, l’alcalde ha demanat oblidar-se dels complexes i pensar en positiu”.
Entre els projectes que estan a punt de definir-se al voltant dels Jocs destaca la Vila Mediterrània, que quedarà concretada durant el primer trimestre de 2013. Tot i que encara no estan definits els detalls de la vila, l’alcalde ha explicat que “no serà una vila tradicional. No crearem edificis monstruosos que en acabar els Jocs es converteixin en lloses per a Tarragona. Els models de Pescara i Almeria no són útils en el moment actual”.
Finalment, ha destacat que la repercussió econòmica que es calcula que tindrà és de 360 milions d’euros. “A això –ha afegit- cal sumar-hi el valor en impactes sobre els 450 milions d’habitants que conviuen en l’arc mediterrani”
Josep Fèlix Ballesteros ha posicionat Tarragona com territori potent que aporta actius importants per Catalunya.
A la intervenció de l’alcalde tampoc hi ha faltat referències a projectes històrics que ja han vist la llum, com la recent aprovació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, el Teatre Tarragona, l’Espai Tabacalera, l’Arxiu Municipal, la Capsa de Música o la Comissaria de la Guàrdia Urbana (que estarà llest al juny). També ha fet referència a un nou model de gestió cultural de la ciutat, el Banc de la Cultura.
Per últim, l’alcalde Ballesteros ha subratllat que les potencialitats i els fets “permeten assegurar que Tarragona està en disposició de ser una de les primeres ciutats en sortir de la crisi”.